En marxa una iniciativa que reivindica els desplaçaments a peu per Balaguer

27/02/2019

El col·lectiu Pas a Pas Balaguer, que es presenta en societat aquest divendres, planteja una sèrie de propostes per millorar la mobilitat a la capital de la Noguera

SOCIETAT
Balaguer
Amb l’objectiu de plantejar un canvi en la mobilitat urbana a Balaguer, un grup de veïns i veïnes de la capital d la Noguera han impulsat la iniciativa Pas a Pas Balaguer, que busca fer reflexionar als ciutadans sobre l’ús excessiu del cotxe en els desplaçaments per la ciutat. La proposta vol incidir especialment en la influència que té el vehicle privat en la mobilitat i vol revertir-ho platejant la transformació de diferents espais urbans i fomentant els desplaçaments a peu.
“A Balaguer ho hem tingut massa fàcil amb el cotxe. L’hem convertit en essencial quan era perfectament prescindible i l’agafem a diari, pràcticament de manera instintiva, sense tenir en compte les distàncies que tenim a peu”, explica Josep Blanch portaveu de la iniciativa que aquest divendres 1 de març organitza una primera trobada oberta al pública a Lapallavacara.
Entre algunes de els propostes que planteja el col·lectiu es troba la peatonalització del centre històric, la reivindicació del projecte per transformar la via en un tramvia o la supressió de zones d’aparcament infrautilitzades. El col·lectiu confessa que la peatonaloització del centre històric “és un gran projecte” i que cal “plantejar-lo bé”, però animen a tothom a participar d’aquest debat per “contrarestar opinions i trobar un consens”.
“Creiem que es poden fer petites accions per posar a prova aquesta transformació, com per exemple peatonalitzar la Plaça Mercadal el cap de setmana”, relata Blanch. En aquest sentit destaca que Balaguer ja està habituat a tancar el trànsit a la plaça pels dissabtes de mercat i també per celebracions com l’Harpia o el concurs de Sardanes i que això “tampoc perjudicaria al comerç que el diumenge està tancat”.
El col·lectiu defensa que reivindicar la peatonalització del centre històric no és anar contra el comerç, sinó “una suma d’esforços”. En aquest sentit posen de manifest una enquesta realitzada per la Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) de la Unió Europea, en la que es posa de manifest que ciutats com Copenhaguen, Munich, Viena o Hamburg han vist incrementar les seves vendes en un 20, 25 o fins i tot 40% després de la retirada dels cotxes del centre. “El comerç de proximitat es fa a peu, no amb cotxe”, subratlla Blanch.
En aquesta primera reunió del divendres, Pas a Pas Balaguer, que es va començar a constituir a través de les xarxes socials, posarà sobre la taula algunes de les idees i propostes per duu a terme aquest canvi en la mobilitat de Balaguer i aspira a recollir-ne “tantes com sigui possible” de les persones que hi participin. El col·lectiu vol esdevenir un enllaç entre la ciutadania i els partits polítics per vehicular totes aquelles propostes de transformació de l’espai públic i foment de la mobilitat a peu. “Volem recollir totes aquelles idees en positiu per elaborar un manifest i que els diferents partits polítics puguin incorporar algunes d’aquestes propostes al seu programa electoral”, relata Blanch.
Infolleida