La 24a Càtedra d’Estudis Medievals de la Noguera indagarà sobre una possible primera globalització a l’Edat Mitjana
Avui s’ha presentat la propera Càtedra d’Estudis Medievals Comtat d’Urgell que es farà els dies 10, 11 i 12 de juliol a la sala d’actes del Consell Comarcal de la Noguera.
La temàtica d’aquesta 24a edició és “L’Edat Mitjana. La primera globalització?”, fil conductor a través del qual els ponents experts aportaran llum sobre si els fenòmens de cohesió i formació de les arrels d’Europa i la construcció d’identitats poden ser considerats com una primera globalització.
Com cada any, prestigiosos estudiosos molt especialitzats en el tema participaran com a ponents de la Càtedra, provinents de la Universitat de Lleida, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat Internacional de Catalunya, la Universitat de Girona, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de València, i d’universitats internacionals com les de París I Panthéon Sorbonne, Pontificia Università Antonianum, Leiden (Països Baixos), Zagreb (Croàcia) i el Bío-Bío (Xile)
A més de les ponències i els debats, es fa una sortida de treball de camp el dijous 11 de juliol per visitar les muralles de Balaguer, el monestir de Santa Maria de les Franquerses, Casteló de Farfanya i Os de Balaguer.
En l’acte de presentació han participat la presidenta e.f. del Consell Comarcal de la Noguera, Concep Cañadell; l’alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; la directora de l’Arxiu Comarcal de la Noguera, Maite Pedrol, i el catedràtic d’història medieval a la UdL, Flocel Sabaté.
El Consell Comarcal de la Noguera, l’Arxiu Comarcal de la Noguera, la Universitat de Lleida, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i de l'Ajuntament de Balaguer, ja fa més de dos dècades que organitzen el curs d’estiu de la Càtedra d'Estudis Medievals Comtat d'Urgell amb la voluntat d'estudiar i difondre la història medieval de la Noguera. És, per tant, un espai consolidat de recerca, divulgació i ensenyament històric obert a totes aquelles persones interessades a aprofundir en el coneixement del passat medieval des d'una perspectiva actual.
També cal destacar que el curs està inclòs dins del programa de formació de l’Institut de Ciències de Educació de la Universitat de Lleida.