La Diputació de Lleida i el Metropolitan Museum of Art de Nova York tanquen el ‘retorn’ digital dels sepulcres dels Comtes d’Urgell a Catalunya

01/07/2018

CULTURA
Os de Balaguer
La Diputació de Lleida i el Metropolitan Museum of Art de Nova York han segellat a la ciutat nord-americana una nova via de col·laboració sense precedents entre aquestes institucions, i que permetrà la visualització al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, a la Noguera, dels sepulcres dels comtes d’Urgell que actualment es troben als Estats Units, concretament al museu The Cloisters de Nova York, museu depenent del Metropolitan.


El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, acompanyat per la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Rosa Pujol, s’ha reunit en les darreres hores amb responsables del Metropolitan Museum of Art que al llarg dels darrers mesos s’han encarregat de la digitalització dels quatre sepulcres dels Comtes d’Urgell originaris del Monestir de Santa Maria de Bellpuig.


Durant la reunió, els tècnics han exposat a la delegació institucional els treballs que s’han dut a terme amb les peces i que permetran reproduir-les al seu lloc original. Les imatges sobre les quals s’ha treballat en models de fotogrametria 3D corresponen a quatre tombes de la col·lecció de The Cloisters, concretament la tomba d’Ermengol b VII, comte d’Urgell; la doble tomba d’Àlvar Rodrigo de Cabrera (conegut també com a Àlvar I d’Urgell), comte d’Urgell i de la seva esposa Cecília de Foix; el monument sepulcral d’Ermengol X, comte d’Urgell; i la tomba efígie d’un infant, probablement d’Ermengol IX, comte d’Urgell (segons criteri del MET Cloisters Museum).


El resultat de tot plegat és que, gràcies a aquests treballs, la Diputació de Lleida i el Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes aconseguiran un triple objectiu. D’una banda, fer possible visualitzar les tombes, en la seva localització original, per tal de reforçar les visites guiades amb noves tecnologies i explotarles de manera que facilitin l’estudi i la difusió del patrimoni cultural.


De la mateixa manera, també es facilitarà el coneixement i els intercanvis d’informació entre les obres originals conservades The Cloisters de Nova York, i els acadèmics, estudiants universitaris i altres professionals museístics interessats en el llegat històric i artístic de Catalunya.


Finalment, l’entesa entre les dues parts permetrà col·laborar amb altres organitzacions interessades en la conservació i la difusió del patrimoni artístic i històric. Aquest enfocament servirà de model per a altres entitats que treballen en projectes relacionats amb el llegat cultural. A més, les obres podran projectarse en conferències i d’altres àmbits educatius d’acord amb l’objectiu del projecte.
Infolleida