L’Associació anima a la població a fer-se “l’altre test”, per a la detecció precoç del càncer de còlon
• La detecció precoç disminueix la mortalitat a curt termini entre un 30% i un 35%
L’Associació Contra el Càncer, amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del Càncer de Còlon, ha presentat la campanya “l’altre test”, convidant a la població a participar en els programes de cribratge implantats a Espanya i que poden ajudar a superar aquest tipus de tumor en el 90% dels casos si es detecta a temps. A més, des de l’Associació Contra el Càncer a Lleida s’han organitzat diferents actes per fer una crida a la població. Entre les accions trobem: diverses taules informatives durant el matí d’avui a la plaça Ricard Vinyes de Lleida, a Oliana, al Pont de Suert; i també el Centre Mèdic de Miralcamp ha instal·lat una exposició sobre prevenció de càncer de còlon. I per últim, des de l’Associació, juntament amb el Departament de Salut de Lleida, iniciaran un cicle de xerrades que properament impartiran Montse Llorens, responsable del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte, i la Dra. Antonieta Barahona, nutricionista lleidatana, a la zona d’influència dels CAP Primer de Maig i Rambla Ferran. La primera farà incidència en la prevenció del càncer i la segona en l’alimentació.
En una situació on la paraula “test” ha passat a formar part del dia a dia a causa de la pandèmia i la varietat de tipus de test per la detecció de la COVID-19 amb els que la societat s’ha familiaritzat, l’Associació recorda a la població que existeix un altre test, el Test de Sang Oculta en Femta (TSOF), que disminueix la mortalitat a curt termini entre un 30% i un 35%.
A més, en un estudi realitzat amb dades del Programa Poblacional del País Basc, s’ha demostrat un increment de la supervivència a 5 anys del 23,4%, en les persones participants dels programes de cribratge.
La desigualtat en l’accés als programes de cribratge i la desinformació, origen dels baixos nivells de participació
El càncer de còlon, el tumor de major incidència a Espanya, amb 40.926 nous casos diagnosticats en l’últim any i de Catalunya, amb 6.458 nous casos, és un dels tres tumors que podria detectar-se precoçment, i fins i tot en alguns casos evitar-se, gràcies als programes de cribratge. No obstant això, l’accés a aquestes proves és desigual perquè el programa no està implantat al 100% en totes les CA i perquè el grau d’informació sobre les proves de detecció precoç que té la població tampoc és el mateix.
Així, només el 50% de la població sap de l’existència dels programes de cribratge en càncer colorectal, sent la colonoscòpia la principal prova diagnòstica que es coneix en càncer de còlon. Respecte a la prova del TSOF com a mètode de diagnòstic, només el 30% la coneix, el que fa que el nivell de participació en les proves de detecció precoç sigui molt baix.
En el cas de càncer de còlon, les persones en risc mitjà per aquesta malaltia són aquelles que tenen entre 50 i 69 anys, per la qual cosa, aconseguir que tota la població d’aquesta franja d’edat accedeixi als programes de cribratge de càncer de còlon, reduiria la morbimortalitat per aquest tipus de tumor.
Per aconseguir el veritable impacte positiu dels programes de cribratge és necessari aconseguir una participació de la població diana superior al 65%. Catalunya actualment té una participació del 42%. Només la Comunitat Floral de Navarra i el País Basc superen aquesta participació, amb un 73% i un 72% respectivament. Per sota d’aquests percentatges se situa La Rioja, amb un 60% en participació o, en l’extrem oposat, Ceuta, amb un 22%, el que demostrà que la participació és variable depenent de la CA i, per tant, la desigualtat que existeix a Espanya a l’hora de prevenir el càncer.
A Catalunya només el 34,2% de les persones entre 50 i 69 anys es van realitzar la prova en aquests dos últims anys. El 57% mai se l’ha realitzat.
Ramón Reyes, president de l’Associació Contra el Càncer, assenyala “la importància que la població entre 50 i 69 anys es faci el Test de Sang Oculta en Femta perquè li pot salvar la vida. A l’Associació continuarem treballant perquè totes les persones tinguin les mateixes oportunitats de detectar-les precoçment el càncer de còlon i això implica conscienciar a la població sobre la importància de participar en els programes de cribratge i per treballar amb les institucions perquè tinguin una cobertura del 100% per l’any 2024”.
El Test de Sang Oculta en Femta, la prova que et pot salvar la vida
El TSOF, a diferència de la colonoscòpia, és una prova indolora, no invasiva, ràpida i còmoda que pot realitzar-se a casa. Es tracta d’una prova que es realitza cada dos anys que anticipa la detecció del càncer abans que aquest es produeixi, el que converteix a aquesta prova en el millor mètode preventiu del càncer de còlon.
Es tracta, a més, d’una prova no invasiva i, per tant, no molesta, que tracta de determinar la presència de sant no visible en les femtes amb l’objectiu de detectar a temps pòlips o lesions en el còlon que podran derivar en un tumor maligne.
A partir d’un kit gratuït, es realitza la recollida que posteriorment s’analitzarà al laboratori. Les actuals proves de sang oculta en femta no requereixen una dieta especial prèvia a la recollida de la mostra i sols ser suficient una sola recollida. El kit sols incloure un recipient (tub) una petita espàtula per a la recollida de la mostra i un sobre o bosseta per guardar el tub. El test el realitza la mateixa persona en el seu domicili, encara que la lectura del test ha de ser realitzada pel personal sanitari qualificat.
Un altre dels aspectes positius que contempla el TSOH com a mesura preventiva, és que el cost d’aquesta prova és de 2 € enfront dels 200 € de la colonoscòpia.
Càncer de còlon, el tipus de tumor més freqüent i el segon en mortalitat
Segons l’Observatori del Càncer de l’Associació, el càncer colorectal és el tumor maligne de major incidència en homes i dones a Espanya (per darrere del càncer de mama en dones i del de pròstata en homes) i el segon en mortalitat, amb 15.269 defuncions l’any passat, a causa d’aquest tumor. En la franja d’edat de major risc (50-69 anys), en l’últim any es van detectar 15.988 nous casos i van morir 3.667 persones.
A Catalunya el càncer colorectal també és el tumor amb major incidència en homes i dones amb 6.458 casos nous diagnosticats l’últim any. I el segon en mortalitat amb 2.272 defuncions l’any passat a causa d’aquest tumor.
La població total en l’edat de risc a Espanya en (50-69 anys) és de 12.610.038 persones pel que, si s’aconseguís una participació del 65% es reduiria la morbiditat i la mortalitat prematura associada a aquest tipus de càncer de còlon, a més de millorar el seu pronòstic.
S’estima que el cost d’un càncer colorectal metastàtic és tres vegades major que la d’un càncer detectat en estadi local, per això, prevenir aquesta malaltia o detectar-la en fases primerenques estalviaria molts costos, a més d’evitar morts i patiments innecessaris.
Un Acord Contra elCàncer que uneixi tota la societat
L’Associació Contra el Càncer demana que tota la societat espanyola s’uneixi a aquest acord perquè es pugui garantir el dret que tota la població en edat de risc pugui detectar-se precoçment el càncer de còlon i eliminar les desigualtats tant en l’accés com en la participació dels programes de cribratge.
Per sumar-se a aquest Acord Contra el Càncer fer clic aquí