L’astroturisme s'ha incrementat en un 300 per cent a Espanya durant l'últim any, consolidant el seu creixement
La investigadora de l'Institut Astrofísic de Canàries (IAC), Antonia Varela, ha assenyalat que en l'últim any l'increment del turisme de les estrelles ha augmentat al voltant d'un 300 per cent, encara que no existeixen dades exhaustives sobre aquest tema, consolidant el seu creixement. Varela serà una de les 15 ponents de tot l'Estat que participaran demà divendres 29 de juny en la I Jornada de Ciència i Ecoturisme, que es realitzarà a la seu del Consell Comarcal de la Noguera, a Balaguer, i que el seu objectiu és, segons la presidenta del Consell, Concepció Cañadell, "intercanviar coneixement i mostrar les millors pràctiques sobre el valor de la ciència com a element fonamental de l'ecoturisme i com a motor de desenvolupament econòmic territorial".
La Jornada ha estat organitzada pel Consell Comarcal de la Noguera amb motiu dels 10 Anys del Parc Astronòmic Montsec (PAM), i han col·laborat en la seva organització la Fundació Starlight, la Diputació de Lleida,l'Agència Catalana de Turisme (ACT) de la Generalitat de Catalunya, i el Consell Comarcal del Pallars Jussà, entre altres. Les ponències de la Jornada de Ciència i Ecoturisme estan distribuïdes en tres blocs temàtics: "Geologia i Mineria", "Astronomia", "Paleontologia i Arqueologia". La conferència magistral serà a càrrec de l'investigador d'astrofísica de la Universitat Queen Mary de Londres, Guillem Anglada.
La Fundació Starlight es va crear l'any 2009, amb el suport de la Unió Astronòmica Internacional (IAU), Organització Mundial del Turisme (OMT), UNESCO i Unió Europea, entre altres; i que el seu objectiu és -com resa el seu lema- "defensar el cel nocturn i el dret a la llum dels estels". Varela comenta que des del principi la Fundació Starlight va plantejar crear un segell de qualitat que reconegui les condicions excepcionals de determinats cels nocturns i, d'altra banda, potenciar les destinacions turístiques que protegeixin aquests cels i els converteixin a la base del seu desenvolupament econòmic a través del turisme dels estels.
"El Montsec ha estat un clar exemple d'èxit i de com un territori, en un entorn econòmic i de desenvolupament difícil, ha sabut, a través del Parc Astronòmic Montsec, generar una oferta turística d'èxit", diu la investigadora del IAC, qui afegeix que "els nombres així ho demostren, amb un increment constant de visites des de la seva inauguració, arribant als 33.000 en l'últim any i amb un impacte econòmic de 2,5 milions d'euros". Recentment, la Fundació Starlight ha estat triada per l'OMT, per liderar el turisme científic al món.
"No tenim dades oficials, però estimem que en l'últim any prop d'un milió de persones han fet astroturisme en algunes de les Destinacions Certificades al món. Sense anar més lluny, als 33.000 visitants del Montsec, cal sumar els 200.000 de Tenerife, els 9.000 de l'illa de la Palma 9.000 o els visitants de les noves destinacions de Gran Canaria, Sierra Morena, Gredos, Cuenca, etc.", explica Antonia Varela, destacant la importància del binomi de preservació del cel fosc i naturalesa amb el desenvolupament del turisme científic.
Avui 24 municipis del Montsec rebran els diplomes acreditatius de la renovació de la Certificació Starlight: 11 com a municipis de Reserva i Destinació Turística Starlight (Àger, Camarasa, Avellanes-Santalinya, Vilanova de Meià, Alòs de Balaguer, Sant Esteve de la Sarga, Castell de Mur, Tremp, Isona i Conca Dellà, Gavet de la Conca i Llimiana) i 13 com a Destinació Turística Starlight (Os de Balaguer, Ivars de Noguera, Algerri, Castelló de Farfanya, Balaguer, La Sentiu, Cubells, Foradada, Artesa de Segre, Oliola, Ponts, Baronia de Rialb i Tiurana).
Per la seva banda, el director científic del PAM, Salvador Ribas, va destacar que després de 10 anys de funcionament del Centre d'Observació de l'Univers (COU), és necessari fer una revisió sobre l'evolució en aquests anys de l'interès de la societat sobre la ciència i com aquesta ha fet esforços per acostar-se a la població en general per despertar interès. "El COU ha estat un clar exemple d'això i com en aquests deu anys, hem anat adaptant-nos amb noves instal·lacions i propostes innovadores que ha fet que en aquest moment hagin superat totes les expectatives que s'havien posat l’any 2009". En la Jornada, aquesta experiència d'Astronomia i turisme serà compartida amb altres propostes científic-turístic de Catalunya en els àmbits de la Geologia i Mineria (Geoparc, reconegut per la UNESCO, o el Parc Geològic i Miner de la Noguera) o la Paleontologia i Arqueologia (projecteDinosaures dels Pirineus).