S’impulsa la proposta educativa dels espais naturals de Ponent
L’objectiu de la proposta és apropar els espais naturals que hi ha a les terres de Lleida i els seus valors, als infants i joves dels centres educatius; i enfortir les incipients empreses de lleure que desenvolupen activitats a l’entorn natural
Aquest mes de setembre s’ha presentat la proposta educativa sobre els espais naturals de Ponent amb un dossier on s’ofereix a les escoles una activitat a l’aula i una sortida de descoberta en un dels sis espais naturals que participen en aquest projecte de cooperació.
La iniciativa emergeix de la necessitat d'apropar els espais naturals que hi ha a les terres de Lleida i els seus valors, als infants i joves dels centres educatius del propi entorn i enfortir les incipients empreses de lleure que desenvolupen activitats al món rural.
La proposta que es presenta per aquest curs 2019-2020 té dues parts diferenciades que es complementen entre elles. La primera serà una activitat, en forma de joc, que es durà a terme al centre educatiu amb l'objectiu de donar a conèixer els espais naturals de Ponent, a través dels ocells que hi habiten i la seva interacció amb els elements de l'entorn. Aquesta primera part serà duta a terme per un tècnic del projecte Espais Naturals de Ponent, i s'oferirà de forma gratuïta quan l'escola contracti la segona part de la proposta.
Pel que fa a la segona part consistirà en aquestes sortides de descoberta d'un espai natural a través de la realització d'una activitat de caire naturalístic i/o cultural, com una descoberta dels usos populars de les plantes que hi ha en els espais naturals, una caminada de descoberta pels Secans de Mas de Melons-Alfés, una visita guiada a Vimferri, on es podran veure aus, rèptils i mamífers autòctons o bé una ruta en BTT per la Segarra medieval.
Aquest curs escolar 2019/2020 s'oferiran 8 sortides als espais naturals de l’Aiguabarreig Segre-Noguera Ribagorçana (al Monestir de Les Franqueses, de Balaguer), a l’Aiguabarreig Segre-Cinca (a la Granja d'Escarp o Massalcoreig), als Secans de Belianes-Preixana (terme municipal de Preixana), als Secans de Mas de Melons-Alfés (Centre d'Interpretació dels Secans de Mas de Melons), a Plans de Sió i Valls del Sió-Llobregós (Castell de Concabella) i a l’Estany d'Ivars i Vila-sana.
Les propostes de descoberta han estat elaborades per empreses de lleure i professionals del territori, i seran ells mateixos els qui les dinamitzaran.
Les activitats estan adreçades principalment a les escoles i instituts, i estan pensades perquè els alumnes descobreixin el medi natural que els envolta, l’estimin, el respectin i el preservin.
En tractar-se d'una proposta dinàmica és probable que durant el curs s'hi vagin incorporant noves activitats i espais on realitzar les sortides.
La informació s'anirà actualitzant al lloc web del projecte (www.espaisnaturalsdeponent.cat) que a més a més, compta amb els audiovisuals i la informació de tots els espais, les visites virtuals, el programa d'activitats dels caps de setmana, la informació de La Ruta d'en Pius i l’agenda i les notícies actualitzades.