Taller “El llibre de la mel” a Lleida, amb Fra Valentí Serra i Ferran Alemany

29/05/2019

Durant l'acte s'oferirà un tast de "bullidura" i de Mel Alemany

CULTURASOCIETAT

Coincidint amb la recent publicació d’El llibre de la mel, i en el marc de les diverses presentacions que s’estan realitzant per tot el territori, el proper dijous 6 de juny l’IEI acollirà el taller-presentació del llibre a Lleida. El seu autor, l’arxiver dels caputxins i estudiós de la cultura popular, Fra Valentí Serra de Manresa, estarà acompanyat per Ferran Alemany, responsable de Mel Alemany. Es parlarà sobre les plantes de la mel, les seves propietats i beneficis.

Es prepararà una “bullidura” de diverses plantes a la manera tradicional i es farà un tast de la Ratafia de l’Ermità, elaborada a partir d’una antiga fòrmula, possiblement de finals del segle XVIII, recuperada per fra Valentí Serra. També s’obsequiarà amb una desgustació de Mel Alemany.

El llibre de la mel ens apropa al món de les abelles i la mel alhora que recupera algunes de les pràctiques apícoles més tradicionals de la Catalunya rural i conventual. També ens parla de l’empremta cultural que l’apicultura ha deixat a la nostra societat a través de topònims, llinatges, símbols i expressions populars. A més, trobarem la descripció de les propietats de les principals plantes de la mel i els seus beneficis, i també alguns remeis pràctics i aplicacions gastronòmiques. Tot adornat amb singulars il·lustracions i dites i refranys.

A banda del seu caràcter pràctic i cultural, El llibre de la mel  vol contribuir en la sensibilització a favor de la protecció de les abelles, uns insectes que no només són productors d’un dels nostres aliments més preuats i saludables, la mel, sinó que són garantia de vida: “Abelles per viure!”.

Infolleida