Una joia teatral inaugura la temporada d'hivern a La Mercantil
16/01/2024
CULTURA
Balaguer
Amb paraules de l’autor d' En mitad de tanto fuego. Alberto Conejero:
"Homer va dir que la guerra és la “font de totes les llàgrimes” i ens va mostrar que fins i tot els vencedors surten per sempre derrotats. Al mig de tant foc és inevitablement un al·legat antibel·licista, però també una mostra més de la impotència de l'art davant de la guerra. Perquè cap poema, cap quadre, cap fantasma que torna del camp de batalla ha evitat una nova guerra, però, estaríem perduts del tot sense escriure, cantar, ballar sobre la guerra. L'art com a memòria i advertiment. La contradicció de rescatar la bellesa, la nostra humanitat, a la meitat de tant horror. Aquesta obra és també un intent d'explicar la història d'una altra manera, que és imaginar el futur d’una altra manera. El rescat d’una alegria possible. El cant d'un personatge que va ser, sobretot, carn enamorada i desig. Un desig lliure i dissident."
Desig, guerra, deserció, poder, violència, pàtria… Alberto Conejero comparteix amb el públic la bellesa, el misteri i la foscor d’un poema èpic a través del qual dialoga amb la condició humana i enllaça èpoques diverses. Combina veus del passat i del present. Ho fa a partir del personatge de Pàtrocle, company d’armes d’Aquiles. Un muntatge a partir de la Ilíada d’Homer i altres textos, que ens apropa a una obra fonamental de la literatura clàssica grega.
Intèrpret, dramaturg i director, Alberto Conejero, Xavier Albertí i Rubén de Eguía. Tres grans talents presenten un espectacle que és tant una cançó de guerra com un oratori per a les víctimes, un poema fosc en el qual es parla de la violència en el camp de batalla, però també de la violència del desig. Perquè la Ilíada comença amb les desercions de dos homes que s’estimen i que abandonen el camp de batalla deu anys després que la guerra hagi començat. Encara parlem de la guerra de Troia perquè encara continua cremant.
Infolleida