“Coca d’ou”, la nova peça del projecte “A taula!”

01/03/2017

Balaguer recupera un plat tradicional típic del Carnestoltes en el marc d'una acció del Museu de la Noguera

El projecte "A taula! Cuina i menjar al museu de la Noguera" traurà a la llum durant tot l'any 2017 objectes que habitualment es troben als magatzems del museu, peces arqueològiques, d'art o d'etnografia, que han estat relacionades amb la cuina i l'alimentació al llarg de tots els temps. Al gener es va poder veure un setrill d'oli del segle XI procedent del Pla d'Almatà de Balaguer, al febrer una escudella personalitzada amb el nom de Ramon de Ciscar, del segle XVI i procedent del castell d'Os de Balaguer.  Per al mes de març el Museu de la Noguera  presentarà el bodegó "La coca d'ou" del pintor balaguerí Francesc Borràs (1898-1968), vinculada a les festes de Carnestoltes i a l'inici de la Quaresma.

 

Francesc Borràs Farràs (1891-1968) va néixer i morir a Balaguer, esdevenint un dels pintors més coneguts de la ciutat. Els seus paisatges de Balaguer són ràpidament identificables, així com les escenes de mercat, retrats, imatges del Sant Crist o els bodegons, com el que aquí es presenta. A “La coca d’ou”, Borràs recorre a un dels dolços més típics de Catalunya per efectuar una composició amb una tassa i xocolatera. És una menja que s’associa a la festa, especialment al Dijous Gras o Llarder, moment en que es consumeix juntament amb altres aliments elaborats amb ou, com la botifarra d’ou, la truita de botifarra, o la coca de llardons, símptoma inequívoc dels excessos que acompanyen el primer dia del Carnaval.

 

A la ciutat de Balaguer estan ben documentats a finals segle XIX i inicis segle XX els excessos que es feien en aquelles dates, en què els carrers s'omplien de màscares i les colles de joves entaulaven batalles de caramels i confits en els coneguts “Bàndols dels cabassets”.

 

El forn de pa INALBA de Balaguer recuperarà amb motiu de la presentació d'aquesta obra de Francesc Borràs l'elaboració de les tradicionals coques d'ou, que es podran trobar a partir d'ara al forn de la plaça del Mercadal tots els dissabtes. Durant la presentació del bodegó "La coca d'ou", el diumenge 5 de març a les 12h al Museu de la Noguera, INALBA oferirà una degustació d'aquesta coca tradicional recuperada. S'acompanyarà amb vi Gotim Bru gentilesa de les bodegues Castell del Remei.

Infolleida