Comença el programa per prevenir addiccions socials i a les noves tecnologies

24/11/2017

Les noves tecnologies han facilitat el desenvolupament de certes addiccions socials (a les compres per Internet, als jocs d’atzar on line, al cibersexe, als videojocs, al mòbil i a les xarxes socials, entre altres), “ja que permeten a la persona que pateix el trastorn portar a terme aquestes activitats en un entorn discret i allunyat de la mirada dels que l’envolten”. Olga Malas, psicòloga encarregada de conduir la primera sessió de la campanya “Què s’amaga dins les pantalles?”, impartida aquest dijous a Castelló de Farfanya, considera que per superar aquestes manifestacions addictives és important la motivació personal, l’ajuda d’un bon professional i la col·laboració de l’entorn (familiars i amics). La campanya està organitzada per l’Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera a través del Pla Local d’Inclusió Social, i ASPID.

 

A través d’aquesta primera conferència participativa, adreçada al públic en general, Malas ha explicat als participants la tipologia d’addiccions socials i a les noves tecnologies, com es converteixen en una addició i com s’ha d’actuar per prevenir-les i solucionar el problema. La psicòloga considera que cal tractar el comportament addictiu quan aquest comença a tenir efectes negatius en un o més dels àmbits que envolten el subjecte (personal, familiar, social, laboral o econòmic).

 

Després de parlar dels símptomes principals i els senyals d’alerta de cadascuna de les addiccions socials, la ponent ha explicat les passes que cal fer per evitar-les, que se centren en ajudar en el desenvolupament de l'habilitat de comunicació cara a cara, els hàbits grupals i les activitats de lleure diverses. Aquest tractament suposa limitar el temps i pactar horaris, fomentar la relació amb altres persones, potenciar aficions (lectura, cinema i altres activitats culturals), estimular l'esport i les activitats en equip, desenvolupar activitats grupals, com les vinculades al voluntariat i estimular la comunicació i el diàleg en la pròpia família.

 

Olga Malas és psicòloga general sanitària i màster en noves tecnologies, i ha treballat a l’Hospital Sant Joan de Déu amb el prestigiós equip del doctor Àlex Palau.

 

 

 

Les sessions del programa prosseguiran a Àger (30 de novembre, al Local Social) i Vallfogona de Balaguer (febrer de 2018, a la Sala d’actes de l’Ajuntament). Totes les conferències comencen a les 18 h i són impartides per Olga Malas.

 

Aquest programa dels Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera s’emmarca dins l’activitat de l’Àrea de Drogodependències i forma part de l’esforç que el Consell Comarcal fa per arribar a la població que viu en nuclis més allunyats de les poblacions grans, on hi ha menys oferta d'activitats i serveis adreçats a aquest col·lectiu.

 

ASPID insereix aquesta iniciativa dins de la nova Àrea d’Activitat Socioeducativa que ha creat en el darrer any i en la que desenvolupa projectes d’intervenció social i educativa en la comunitat i l’entorn provincial, amb la finalitat darrera d’acompanyar en els processos de desenvolupament personal i apoderament a infants, joves i famílies que es troben en situació de vulnerabilitat social. 

Infolleida