El Govern actua en sis travessies de la C-53 entre Tàrrega i Balaguer

24/05/2017

També es faran millores a Castelló de Farfanya i Algerri a la C-26

La conselleria de Territori i Sostenibilitat iniciarà les actuacions de millora a les travessies d’Anglesola, Tornabous, el Tarròs, la Fuliola, Boldú i Bellcaire d’Urgell, a la C-53, i les d’Algerri i Castelló de Farfanya, a la C-26, a l’inici de l’estiu, amb la intenció que estiguin a punt a començament del 2018, ja que tenen un termini d’execució de set mesos. De fet, la intervenció ja s’ha licitat amb una inversió d’1,8 milions d’euros, així com la direcció d’obres per un import de 44.511 euros.

Segons apunten fonts del departament, l’adjudicació es farà a finals de primavera per actuar en aquestes vuit travessies tan aviat com sigui possible, mentre s’espera que s’executin les variants de Bellcaire, la Fuliola, Anglesola i Tornabous més enllà del 2020, ajornades per falta de disposició pressupostària, ja que el Govern no pot afrontar els més de 17 milions d’euros que costaria construir les rondes (vegeu el diari SEGRE del 25 de març).

Segons la conselleria, les mesures que es preveuen són la instal·lació de semàfors regulats mitjançant radars de velocitat, implantació de passos de vianants, reducció de la secció de la calçada, reforçar l’efecte porta d’entrada al nucli urbà i millorar la pavimentació augmentant la rugositat superficial per incrementar la seguretat viària en un trajecte (d’Anglesola a Algerri, entre l’Urgell i la Noguera) de 57,7 quilòmetres, on s’han registrant nombrosos accidents, molts dels quals mortals. Segons les dades de Territori, la C-53 registra un trànsit d’uns 7.800 vehicles diaris de mitjana, dels quals un 10 per cent són camions, mentre que a la C-26 és d’uns 3.300, dels quals el 12 per cent són vehicles pesants.

Les obres que ara s’impulsen van dirigides al fet que els conductors disminueixin la velocitat en aquestes travessies. Des del departament van ressenyar que, un cop s’hagin implementat, es farà un seguiment per establir si és necessari aplicar mesures addicionals.

L’aplicació de mesures que frenin els continus atropellaments en aquests trams viaris ha estat una de les reclamacions més persistents d’aquests municipis i dels nuclis agregats. En el cas de Bellcaire, els veïns van arribar a tallar la carretera per exigir la variant. Els alcaldes valoren positivament totes les mesures prèvies que executi el Govern, encara que entenen que són pal·liatives, ja que la veritable solució és la construcció de rondes que allunyin del centre l’intens trànsit.

Segre