El Museu de la Noguera presenta la segona peça del projecte "A taula!"

03/02/2017

El proper diumenge 5 de febrer, a les 12 de migdia es presentarà al Museu de la Noguera la peça corresponent al mes de febrer del projecte "A taula!".  Recordem que aquest projecte treurà a la llum durant tot l'any 2107 objectes que habitualment es troben als magatzems del museu, peces arqueològiques, d'art o d'etnografia, que han estat relacionades amb la cuina i l'alimentació al llarg de tots els temps.

 

En aquesta ocasió la peça presentada és un objecte recuperat durant les excavacions arqueològiques que es van fer al castell d'Os de Balaguer per a la seva restauració: una escudella d'orelletes decorada en blau, en el fons de la qual hi figura el nom del propietari del castell: Ramon Ciscar. Els Ciscar (o Siscar) foren una família que s'enriquí gràcies a la ramaderia i la transhumància i que tingueren la seva casa pairal al castell d'Os de Balaguer. La vall del riu Farfanya, on s'ubica el castell, ha estat tradicionalment un indret amb una important economia ramadera al llarg de la història, i el mateix nom del riu significa, segons el filòleg i arabista Pere Balanyà, "la muntanya dels ramats".

 

La peça que es presenta està datada al segle XVII i pertany a una tipologia de plats destinats a servir sopes i potatges a taula. No és gens estrany que, en aquella època,  els nobles i propietaris encarreguessin vaixelles amb el seu nom escrit, ja que això era un símbol de la puixança econòmica de la família.

 

Durant la presentació de l'escudella de Ramon Ciscar, es podrà fer una degustació de caldo produït per Carnisseria i Menuts Dolors de la ciutat de Balaguer i una copa de vi, gentilesa de les bodegues Castell del Remei.

 

La peça estarà exposada al Museu de la Noguera fins al dia 28 de febrer