El nou decret de gestió de les dejeccions ramaderes, a consulta pública

15/09/2017

Entre d’altres mesures, el nou decret prohibeix l’aplicació de purins com a fertilitzant en cultius a menys de 500 metres de nuclis habitats, centres de treball no agraris i zones de lleure en cap de setmana i dies festius

La Generalitat ha a tret a consulta pública el nou decret de gestió de dejeccions ramaderes. Aquest compta amb tres grans línies d’actuació, d’una banda, la millora en origen de la gestió de les dejeccions de les explotacions ramaders, en segon lloc, la innovació i millora en les aplicacions dels sòls i, finalment el control i seguiment d’aquestes aplicacions.

 

Fins a l’actualitat, la normativa no distingia entre feiners i festius, de manera que permetia abocar purins a menys de mig quilòmetre sempre que es cobrissin en menys d’un dia per tal d’evitar les olors. El nou decret, però, prohibeix l’aplicació de purins com a fertilitzant en cultius a menys de 500 metres de nuclis habitats, centres de treball no agraris i zones de lleure en cap de setmana i dies festius.

El nou decret obligarà, però, a disposar d’instal·lacions de tractament a les granges o extensions superiors de sòl on aplicar les dejeccions.

 

El nou decret es sumarà a les regulacions ja existents de restriccions a la construcció i l’ampliació de granges en zones vulnerables a la contaminació per nitrats.

Ariadna Sánchez