El Parc Astronòmic estrenarà a l'abril la reforma integral del planetari

25/01/2023

El Parc Astronòmic del Montsec (PAM) d’Àger estrenarà a l’abril la reforma integral del planetari. Les obres començaran en els propers dies i consistiran en la renovació del sistema de projecció i l’informàtic, així com l’enllumenat i l’àudio. Les obres també permetran ampliar l’aforament, ja que passarà de 68 a 86 butaques.

En aquest sentit, el director del PAM, Salvador Ribas, va explicar que a l’estiu aquestes butaques comptaran amb un sistema de botons que permetran que el públic interactuï durant la visita. Les obres costaran 625.000 euros i les finança Ferrocarrils de la Generalitat, gestora d’aquest equipament. El conseller de Territori, Juli Fernàndez, va visitar ahir el PAM i va assegurar que és “un punt de referència en l’àmbit de la divulgació científica i la investigació”.

Va destacar que la remodelació del planetari coincideix amb el centenari del naixement del bioquímic lleidatà Joan Oró. Fernàndez també va assenyalar que el centre va rebre l’any passat 31.000 visitants. Per la seua part, l’alcaldessa, Mireia Burgués, va assegurar que el PAM és “molt important per al nostre desenvolupament econòmic”.En un altre ordre, Fernàndez també va visitar Camarasa i va anunciar que en les properes setmanes començaran les obres per millorar la seguretat viària en un dels accessos a la travessia de la C-13.

Concretament, els treballs se centraran en la confluència entre la carretera i el carrer Prat de la Riba. Així, construiran una nova vorera, habilitaran un pas de vianants i una zona de pàrquing per a càrrega i descàrrega. Des de la conselleria van assegurar que l’últim any han dut a terme diverses actuacions per reforçar la seguretat viària a la travessia de la C-13 que, juntament amb la que començarà pròximament, suposen en total una inversió de prop de 200.000 euros.

Debat sobre mesures per arrelar la població

El conseller de Territori, Juli Fernàndez, va aprofitar el seu periple per la Noguera per reunir-se a Montgai amb una vintena d’alcaldes i edils que formen part del lobby Eines de Repoblament Rural. En la trobada, els representants locals van plantejar les problemàtiques dels municipis rurals. Per exemple, van posar sobre la taula la necessitat que s’impulsin modificacions urbanístiques en finques rústiques i urbanes per ajudar a arrelar la població, segons va explicar l’alcalde de Montgai i coordinador d’Eines de Repoblament Rural, Jaume Gilabert.

També van demanar que la llei de Territori es consensuï amb el món rural i el municipalisme. Gilabert va destacar que Fernàndez va manifestar “bona predisposició” per atendre les seues peticions.

SEGRE.COM