En la 30ª Trobada de Campaners es fondrà una campana dedicada a Portolà

06/04/2017

El trentè aniversari de la Trobada de Campaners i la Fira de la Campana d’Os de Balaguer, que se celebrarà els dies 29 i 30 d’abril, comptarà aquest any amb la fosa en directe de quatre campanes, una per a cada nucli del municipi (Os de Balaguer, Alberola, Gerb i el Monestir), de 80, 60, 40 i 20 quilos respectivament, seguint el sistema medieval en un forn de palla i fang, a càrrec del mestre fonedor artesà Abel Portilla de Cantàbria. Actualment, Portilla és l’únic campaner de l’estat que fon amb el sistema tradicional. En la seua llarga trajectòria en aquest ofici ha fos més de 3.500 campanes, algunes de les quals per a les catedrals més importants del món. Una de les campanes, la d’Os de Balaguer, estarà dedicada a Gaspar de Portolà, explorador espanyol nascut a Os i que va arribar a ser governador de Califòrnia i fundador de San Diego i Monterrey.

El consistori d’Os i la Confraria de Campaners ja han iniciat contactes per cedir a Califòrnia aquesta campana, coincidint amb el 300 aniversari del naixement de l’explorador.

La fosa es durà a terme a la fossa tradicional a peu de la torre de què l’ajuntament d’Os disposa a la zona esportiva. Segons membres de la Confraria, van explicar que dies abans de la celebració de la trobada el mestre càntabre Abel Portilla es desplaçarà a Os per preparar la fosa de bronze per fer les quatre campanes.

Així mateix, no serà fins al dissabte 29 d’abril a la matinada, quan s’aboqui el bronze fos als motllos de les campanes perquè se solidifiqui a la nit i descobrir-les en el transcurs de la festa dels campaners.

Més de setanta experts campaners en l’art del repic de tot el país es donaran cita a Os de Balaguer, on oferiran l’habitual mostra de tocs. El certamen, a més de la fosa de les campanes, també comptarà amb la fira de la campana i un dinar popular en el qual es retrà homenatge als campaners participants en aquesta celebració que vol reivindicar l’art de tocar les campanes i que busca any rere any el relleu generacional per perpetuar aquest ofici.

E.Farnell (Segre)