Inicien l’últim tram de l’Algerri-Balaguer, a la capital, després de gairebé deu anys d’espera

10/03/2017

La Unió Temporal d’Empreses (UTE) Acsa, Obras e Infraestructuras i Sorigué ha començat aquesta setmana les obres de l’últim tram del canal Algerri-Balaguer a la capital de la Noguera després de gairebé deu anys d’espera i que es posessin en reg les darreres finques a Castelló de Farfanya el 2007. Així ho va confirmar el president del canal, Carles Gra, que va explicar que els treballs han començat pels drenatges de les finques “que han de derivar l’aigua cap al drenatge al descobert que hi ha a la zona de protecció especial d’aus (zepa)”. Així mateix, va explicar que d’aquí a unes dos setmanes s’iniciarà la col·locació dels 29 quilòmetres de canonades procedents de Castelló de Farfanya. El projecte preveu la instal·lació de més de 237 preses d’aigua i 149 hidrants, a més dels accessos.

Segons Gra, el sistema de reg ha d’estar completat el novembre del 2018, i va explicar que els treballs s’han retardat gairebé un mes perquè “el projecte preveia que el 70% dels hidrants fossin instal·lats al centre de les parcel·les en lloc d’estar al costat del camí”, va dir. “Ara s’ha modificat el disseny que ha permès iniciar les obres aquesta mateixa setmana.” Aquests treballs preveuen la construcció de la xarxa de reg per portar l’aigua fins a peu de finca per beneficiar 792 hectàrees de cultius que passaran de secà a regadiu al terme municipal de Balaguer i que són propietat de 236 pagesos, i permetrà gairebé doblar les hectàrees que hi ha actualment en regadiu a la capital de la Noguera, 1.169 hectàrees que reguen de diverses séquies locals, segons l’últim registre del departament d’Agricultura del 2016.

 

Al principi, la superfície que havia de passar de secà a regadiu a Balaguer es va establir en més de 2.000 hectàrees però unes 1.300 van quedar excloses per l’aplicació de la normativa europea per a la protecció de les aus estepàries en zones de secà. La inversió total per a aquest darrer tram del canal ascendeix a 7,7 milions d’euros, que inclouen tant la xarxa de regadiu com les obres de concentració parcel·lària, condicionada precisament per les mesures de protecció d’aus. Les obres de reparcel·lació van començar el 2011 i s’han executat amb diversos retards. També han contemplat nou quilòmetres de camins, desaigües i mesures de preservació mediambiental. Gra va assegurar es faran paral·lelament les obres del sistema de regadiu i les que queden pendents de la concentració.

Segre