La central de Rialb torna a produir llum aprofitant el cabal ecològic

13/12/2022

La central hidroelèctrica de la presa de Rialb, que explota Acciona, torna a produir electricitat després de passar l’estiu tancada per la sequera i el baix nivell de reserves del pantà. Ha reprès parcialment la producció d’energia aprofitant el cabal ecològic que la presa ha de lliurar per al Segre, uns 4 metres cúbics per segon. Un dels dos grups hidroelèctrics es manté tancat i l’altre funciona sota mínims, segons fonts pròximes a l’explotació de l’embassament.

Va començar a turbinar a finals de la setmana passada i es preveu que ho continuï fent durant la vinent, aprofitant que el Canal d’Urgell obrirà el canal Principal per donar aigua de boca a les poblacions que proveeix. Circularan entre 10 i 12 metres cúbics per segon, segons fonts del canal. Les pluges dels últims dies han permès que de Rialb guanyi més de 3 hectòmetres cúbics en una setmana.

Ara emmagatzema 32 hectòmetres cúbics i es troba el vuit per cent de la seua capacitat. Per la seua part, Oliana, també a la conca del Segre, està al 35,7%. Entre els dos sumen 62 hectòmetres cúbics.

Les precipitacions també allunyen l’amenaça de tancament de cinc centrals hidroelèctriques que explota Endesa: les de Mequinensa, Talarn, Escales, Gavet i el Pont de Montanyana.

SEGRE.COM