La Paeria de Balaguer presenta la temporada cultural de la primavera

20/03/2023

El paer en cap, Jordi Ignasi Vidal; el paer de Cultura, Comunicació i Turisme, Arnau Torrente; i el tècnic i coordinador de Cultura, Pep Angerri han presentat la temporada de cultura per aquesta propera primavera a Balaguer.

Entre els actes programats per aquests propers mesos destaca el 40 aniversari del Museu de la Noguera, per al qual s’ha organitzat una festa amb música dels anys 80 el proper dissabte dia 1 d’abril. A partir de les 8 del vespre i fins la mitjanit es faran visites guiades al museu, i a la mateixa plaça Comtes d’Urgell hi ha haurà foodtrucks amb entrepans i begudes a la venda. Durant l’acte està prevista una sorpresa als assistents per tal de commemorar aquests 40 anys d’història del museu referent a la Noguera.

Un altre dels destacats és la Setmana Cultural de Sant Jordi, durant la qual se celebraran diversos actes. Entre aquests hi haurà a la Biblioteca Margarida de Montferrat la presentació de la reedició del llibre ‘Bellviure’ de Joan Sauret, el dia 12 d’abril. També a la biblioteca es presentarà la presentació del llibre ‘Salir para seguir’ el dimarts dia 18 d’abril a la tarda.

Un dels altres actes destacats és la projecció del documental ‘Josep Vallverdú. Un segle de vida i obra’ el dijous 20 d’abril a les 19 h, amb motiu de la celebració del seu centenari. En aquest film es relata la vida i l’obra de la mà del propi Josep Vallverdú, juntament amb persones de la seva confiança i estudiosos de la seva obra. Els espais on s’ha rodat el documental corresponen a llocs on ha viscut Vallverdú, com Lleida, Sant Martí de Maldà, Puiggròs, l’Espluga de Francolí o Balaguer.

La setmana seguirà amb diverses activitats i finalitzarà el dissabte dia 22 d’abril amb la II Nit de la Cultura, que se celebrarà enguany als Jardins del Sant Crist. En aquest acte es donaran a conèixer les persones i els projectes becats a la convocatòria d'ajuts de les Beques de Suport a la Creació 2022. També es lliuraran els premis Ziryab, en les seves dues categories: la de conte llegendari i la de composició per a conjunts instrumentals infantils; el premi Comte Jaume d'Urgell, en la categoria individual i col·lectiva, i el premi d'Honor Cultura Balaguer. A més, hi haurà les actuacions musicals de l'Escola Municipal de Música de Balaguer, Carme Canela i Xavier Monge, amb la preestrena del disc "Un dring en el silenci", sobre poemes de Josep Vallverdú.

El dia 28 d’abril, amb motiu del Dia Internacional de la Dansa, es farà un acte a l’avinguda Països Catalans.

Un altre dels actes que es volen destacar de la programació de primavera és la celebració un any més de Jazz al Pati, la Mostra de Jazz per a joves intèrprets. En aquesta participen alumnes de darrer curs de Grau Superior de l'ESMUC, del Liceu i del Taller de Musics. En aquesta edició hi haurà com a centre convidat el Conservatori Superior de Navarra.

A començaments del mes de juny se celebrarà una nova edició de l’Harpia, Balaguer medieval, en la que durant tres dies el centre històric s’omplirà de parades de productes artesans, espectacles al carrer, actuacions musicals, mostra d’oficis antics, el mercat o el campament històric amb escenificacions de la vida a l’Edat Mitjana.

Entre els actes de la temporada de primavera hi ha també la Nit de Llegendes, que enguany es farà el dia 16 de juny. Es farà una ruta per les ubicacions de les escultures de les Fades de Mormur, la qual començarà a la plaça Comtes d’Urgell i recorrerà els carrers de la part baixa del centre històric. Després, a dos quarts de deu de la nit a la plaça del Pou, es farà la lectura dels relats guanyadors dels Premis Ziryab, així com l’audició de les composicions musicals.

En aquesta programació de primavera s’incorporen també les activitats organitzades des d’espais privats, com són la Sala La Mercantil, la llibreria Argonauta o la Fundació Marguerida de Montferrato.

La resta d’actes programats des de l’Àrea de Cultura es podran consultar al llibret de cultura de primavera.

Infolleida