Ponts balla a ritme de sardana per commemorar el mil·lenari de Sant Pere

15/04/2024

Després de l’estrena dissabte de la sardana ‘Mil·lenari de Sant Pere de Ponts’, diumenges es va interpretar de nou en les ballades previstes tant per al matí com per a la tarda

Les sardanes han omplert de música i dansa l’avinguda del Passeig de Ponts des de dos quarts d’onze del matí per celebrar l’Aplec extraordinari del Mil·lenari, que s’ha traslladat de l’estiu a aquest diumenge per cloure els actes previstos per al primer quadrimestre de 2024 en el marc del programa d’activitats culturals que serveix per commemorar el mil·lenari de Sant de Pere de Ponts. Així doncs, les sardanes del repertori matinal seran interpretades per les cobles Tàrrega i Vents de Riella, que tancaran les seves actuacions interpretant de nou la sardana Mil·lenari de Sant Pere de Ponts, escrita pel reconegut tenora i compositor Jordi Molina, després de la seva posada de llarg en el concert de sardanes i música de cobla a càrrec de la Principal del Llobregat que ahir va tenir lloc a la col·legiata de Sant Pere.

L’aplec sardanístic es reprendrà a les cinc de la tarda amb una nova sessió a la mateixa avinguda del Passeig de Ponts que comptarà amb les formacions musicals Jovenívola d’Agramunt i Bellpuig Cobla, convocant així les quatre cobles del territori. Cal recordar que en aquesta ballada també es tornarà a interpretar la sardana dedicada al Mil·lenari. A més, atesa l’assistència de sardanistes d’arreu del territori, la col·legiata de Sant Pere romandrà oberta per a ser visitada entre les tres a les cinc de la tarda (activitat gratuïta). 

Totes les activitats d’aquest cap de setmana s’han organitzat en col·laboració amb la colla sardanista local, Fonts de Valldans, que, a més, va ser l’encarregada de ballar ahir, fora de programa, la sardana Fonts de Valldans que va dedicar-los el compositor Jeroni Velasco i que es va oferir a manera de propina.

Pròximament es donarà a conèixer el contingut cultural que formarà part de la programació del segon quadrimestre d’aquest 2024. Cal destacar, entre d’altres, la celebració d’un
 cicle d’actuacions d’estiu que es desplegarà durant els mesos de juliol i agost (amb una periodicitat quinzenal) i la presentació durant la Festa Major de Ponts del volum il·lustrat per Pilarín Bayés Petita història de Sant Pere (Editorial Mediterrània). A més, el pròxim 17 de novembre es commemorarà el Dia dels Mil·lenaris a Montserrat per festejar el mil·lenari de Sant Pere de 2024 i el de l’Abadia de Montserrat de 2025.

A banda de les activitats culturals, es continua desplegant el cicle de sis conferències bimensuals comissariat amb la col·laboració del Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medievals de la Universitat de Lleida en què historiadors i especialistes com Oliver Vergés, Jordi Bolós, Carles Gascón, Francesc Fité, Flocel Sabaté, Joan J. Busqueta i Núria Preixens aporten context històric a la commemoració que es viu aquest any. Hi ha programada una nova sessió per al 16 de maig vinent a càrrec de Gascón sota el títol "El bisbat d'Urgell en temps del bisbe Ermengol (1010-1035) i el judici de Sant Pere de Ponts". 
Infolleida. FOTO: Agustí Cucurulls