Rialb, per primer cop des del 2008 amb menys de 100 hectòmetres

18/07/2022

La sequera l'ha deixat amb un 24% de les reserves i continua perdent nivell

Les reserves del pantà de Rialb van descendir divendres per sota dels 100 hectòmetres cúbics d’aigua per primera vegada des de l’any 2008. Entre el 2000 i el 2008 l’embassament va estar en procés de càrrega (es va estrenar el 1999), que es va prolongar gairebé una dècada per la sequera de mitjans dels 2000. Tanmateix, a partir del 2009 sempre va registrar reserves per sobre dels 100 hectòmetres, que són una quarta part de la seua capacitat total (403), i la xifra mínima en aquell període es va situar a 106,7 hectòmetres cúbics d’aigua a finals de setembre del 2019.

L’any passat, quan va començar un període d’escassetat de pluges que s’està prolongant, el mínim d’aigua a Rialb va ser de 132 hectòmetres a l’octubre. La sequera d’aquest any, que manté el riu Segre en situació d’emergència, ha deixat el pantà sota mínims i divendres emmagatzemava 99,975 hectòmetres, menys del 25% de la capacitat. En aquest context, el pantà no pot acollir ni els vols per a la recàrrega d’aigua de les avionetes d’extinció d’incendis.

Empreses nàutiques de la zona tenen dificultats per accedir a les rampes de descens a l’aigua. L’alcalde de la Baronia de Rialb, Antoni Reig, va criticar la gestió de l’aigua a l’hivern, que prioritza les zones urbanes, va dir, i va reivindicar els projectes de reg de compensació pendents per la construcció del pantà, que preveuen transformar 1.200 hectàrees de secà en regadiu, la qual cosa va considerar com la millor mesura per a la prevenció d’incendis. L’embassament d’Oliana, aigües amunt al riu Segre, està al 62% de la capacitat, amb 52 hectòmetres.

Aquesta situació ha portat els regants del Canal d’Urgell a reduir el cabal del canal principal per estalviar aigua. La sequera està fuetejant també amb força les conques internes de Catalunya (Lleida pertany gairebé en exclusiva a la de l’Ebre) i amenaça amb restriccions si no plou en els propers dies.

SEGRE.COM