El COEAC i CUNIPIC defensen el món rural a Barcelona

23/07/2021

El Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC) presenta el seu decàleg per aconseguir la preservació del territori

El Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC) ha acollit aquest dimecres a la seva seu de Barcelona la campanya en defensa del món rural que l’empresa de mascotes CUNIPIC i el periodista especialitzat Xavier Llopart van iniciar fa unes setmanes i que ja ha recorregut diverses poblacions de la geografia catalana. La trobada ha comptat amb la presència dels dos capgrossos protagonistes de la iniciativa, un conill-toy i un conill porquí, que han entrevistat la degana del COEAC, Conxita Villar, amb l’objectiu de sensibilitzar a la població sobre la importància del món rural. Posteriorment, Villar ha presentat el decàleg del COEAC a favor d’aquest sector.

 

Segons Villar, “el camp continua tenint un paper essencial per a tots els sectors, i és molt important que tota la població estigui conscienciada de la necessitat de mantenir la seva activitat. Aquests territoris presenten grans oportunitats i des del COEAC hem volgut traslladar fins a Barcelona la necessitat de seguir cuidant-los i fent-los créixer”.

 

La campanya culminarà al setembre amb la publicació del llibre pedagògic “Catalunya Rural” que ha escrit Xavier Llopart. A través de la humanització de les mascotes del llibre, Llopart està portant a diferents pobles i ciutats de Catalunya -entre elles Barcelona- dos capgrossos conills per mostrar la importància de la pagesia i donar a conèixer que molts poblets desconeguts són terra d’oportunitats econòmiques i turístiques.

 

 

DECÀLEG DEL COEAC EN DEFENSA DEL MÓN RURAL

 

  1. La professió de l’enginyeria agronòmica en defensa del món rural

La  professió de l’enginyeria agronòmica que treballa en tota la cadena, des del camp a la taula, per a la obtenció d’aliments i en la gestió del territori, ens permet conèixer el medi rural i la seva vàlua.

  1. Cal comunicar sobre la importància del món rural

Cal donar a conèixer les persones i les activitats que es poden desenvolupar al medi rural i tot el que aporten a la societat en general, perquè no és prou conegut des de la ciutat. Creiem que impulsar iniciatives com aquesta permetrà apropar el medi rural al urbà. Un país pròsper és un país equilibrat i, per això, cal escoltar a tot el territori.

  1. Hem d’evidenciar la situació actual del món rural

El medi rural s’està despoblant: cada cop hi ha més pobles abandonats perquè un dels sectors econòmics claus i estratègics s’està perdent, i alhora no es generen noves oportunitats econòmiques.

  1. Cal donar a conèixer les oportunitats del món rural si volem un futur més sostenible

Destacar el valor del patrimoni social, cultural, econòmic i mediambiental que ofereix el món rural i les oportunitats de futur que presenta. El camp compta amb nombroses aportacions positives al conjunt del territori català, com la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat, la regulació del cicle de l’aigua, la preservació del sòl, la mitigació del canvi climàtic i la prevenció i mitigació d’incendis forestals, entre d’altres. Però sols serà així si al món rural hi ha persones i activitat agrària sostenible. Cal donar-ho a conèixer i fer-ne difusió.

  1. Fomentar la recerca i la innovació al món rural

Quan mengem, sovint no som conscients de tot el que hi ha al darrera en recerca, innovació, gestió, controls de qualitat i seguretat, compromís, serveis i, en definitiva, persones. Invertir en noves tecnologies i digitalització, en innovació, recerca i formació ajudarà a fixar persones al territori i ens encamina cap a una agricultura i una ramaderia més sostenible i eficient per fer front als reptes de futur.

  1. Impulsar infraestructures i serveis bàsics de qualitat

Si volem un món rural pròsper i amb oportunitats de futur, cal invertir en infraestructures de qualitat  i xarxes intel·ligents d’energia, aigua, banda ampla i serveis bàsics.

  1. Empoderar dones, joves i persones immigrades per fixar persones al territori

Impulsar i fomentar la formació, l’emprenedoria i les eines que permetin empoderar les persones més vulnerables i retenir el talent són la garantia del relleu generacional i poder fixar persones en el territori.

  1. Facilitar l’accés al finançament i aconseguir preus justos

El finançament és clau per poder avançar en la defensa del món rural. S’ha d’apostar per facilitar els ajuts a l’emprenedoria i obrir línies d’ajuda econòmica a la recerca, la innovació i el desenvolupament sostenible, facilitant l’accés als fons Next Generation. Cal fer pedagogia perquè els consumidors i els contribuents coneguin els valors que hi ha darrera dels aliments per aconseguir preus més justos.

  1. Impulsar un gran pacte de país

La biodiversitat, preservar la natura i gestionar els boscos, la sobirania alimentària i energètica i l’equilibri territorial depenen d’un medi rural empoderat, conegut i reconegut. Per defensar-lo ens cal un gran pacte de país on tots -administració, institucions, empreses i ciutadania- unim forces per fer-lo realitat.

  1. Les aliances són la base per aconseguir els objectius ambiciosos i els reptes de futur

L’Objectiu 17 dels ODS de les Nacions Unides de l’agenda 2030 ja assenyala que, per aconseguir els objectius, son necessàries les aliances i, per tant, la col·laboració entre el medi urbà i el rural. En el propi medi rural, fomentar l’associacionisme, com les cooperatives i les organitzacions professionals, és bàsic per donar valor afegir als mecanismes i  les eines que es requereixen.

 

 

Infolleida