El toc manual de campanes d'Os ja és patrimoni mundial

01/12/2022

Les campanes d’Os de Balaguer tornaran a tocar aquest dissabte amb un so especial. És la manera de celebrar que la Unesco va declarar ahir aquest toc manual típic d’Os i d’altres poblacions d’Espanya Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. És una tradició sostinguda actualment per ajuntaments, grups de voluntaris i veïns.

A més, l’ancestral pràctica és un dels reclams turístics d’aquesta població de la Noguera, que ha sabut mantenir-la i aconseguir que els joves la preservin i li donin continuïtat. L’alcaldessa de la localitat, Estefania Rufach, va assegurar que “és un reconeixement a tots aquells que han aconseguit que les campanes continuïn ressonant tocant-les tal com ho feien les persones grans fa segles i una forma de preservar un costum que s’estava perdent”. Els campaners d’Os formen part de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya, entitat que juntament amb altres d’Espanya han lluitat per preservar aquesta tradició i han estat les artífexs d’aconseguir aquesta distinció, va explicar Rufach.Per aquesta raó, dissabte a les 12 del migdia les campanes d’Os de Balaguer tornaran a repicar a l’uníson amb les campanes d’altres esglésies que han promogut la declaració (vegeu el desglossament).

“Serà un toc especial, de celebració, perquè l’assoliment que s’ha aconseguit és important per garantir la nostra tradició i mantenir la nostra festa al llarg dels anys venidors”. El mes d’abril passat la localitat va reunir més de cinquanta campaners per reivindicar l’ofici i els seus diversos tipus de repics. Jutjant per la participació de joves, el futur sembla assegurat, va dir Rufach.

SEGRE.COM