Els germans Carulla, Ramon i Rosamari, s'enduen la Cursa de la Cordera d'Albesa

01/09/2019

La prova ha aplegat 250 participants entre totes les seves propostes i a la distància curta han guanyat Sergi Pascual i Antonia Argilés

La Cursa Atlètica La Cordera d’Albesa-XL Memorial Josep Fontanet, una de les més antigues de Catalunya, ha coronat com a campions els germans Carulla, Ramon i Rosamari, en una cita que significava el retorn a l’activitat de la Lliga Ponent. La jornada ha aplegat 250 participants entre totes les seves propostes.

La prova era, doncs, puntuable per a la Lliga Ponent en les seves dos distàncies (10 i 5 kilòmetres) i també hi ha hagut una caminada de 5. La cursa presentava com a novetat el canvi d’ubicació, ja que s’ha celebrat al camp de futbol. A més, els participants han pogut gaudir d’accés a les piscines i han tingut la possibilitat de quedar-se a dinar. I com mana la tradició, el guanyador i la guanyadora han rebut com a premi una cordera.

A la distància llarga, en homes, Ramon Carulla (La Guineu) ha estat el vencedor amb una marca de 37.45, pel davant Ramon Bosch (CA Borges), i d’Alexandre Tàssies (CE Linyola-Logigràfic), tercer amb 39.37. En l’apartat femení, l’actual campiona de la Lliga Ponent, Rosamari Carulla (Logiesport La Guineu), ha guanyat amb una marca de 40.01, pel davant de Yolanda Cebrián (Lleida UA), segona amb 43.42, i de Marta Bosch (CE Linyola), tercera amb 48.02.

Pel que fa a la cursa curta, Sergi Pascual (Lleida UA) ha estat el guanyador amb una marca de 18.50, amb el seu company de club Yassine Bendada en el segon lloc amb 20.03 i amb Sergi Nunes (Runners Balaguer) en la tercera posició amb 20.13. En dones, triomf de l’actual líder de la Lliga Ponent, Antonia Argilés (Clos Pons Thai Runners) amb un registre de 23.37, pel davant de Laura Pallejà (Esports Truga), segona amb 24.48, i d’Eva Sans (GA Lluïsos), tercera amb 25.36.

Aquesta prova, coneguda popularment com “la Cordera”, s’organitzava tradicionalment a Albesa el 16 d’agost, dia de Sant Roc, i estava concebuda com una cursa pedestre popular, lúdica, i molt competitiva on corrien joves sense preparació atlètica. El seu sentit era mostrar la potència i velocitat dels joves de la comarca i del propi poble, convertint-se en una veritable disputa -esportiva- entre les poblacions veïnes, però també entre els vilatans, ja que es disputaven dues curses, una oberta a qui volgués participar i una altra reservada exclusivament als joves d’Albesa. El nom li prové del premi: qui assolia en primer lloc la meta obtenia com a recompensa una cordera.

Una de les peculiaritats d’aquesta Cursa d’Albesa és la seva antiguitat. Efectivament, si la totalitat de curses pedestres populars -amb certa regularitat en el temps- que es documenten a Catalunya daten des de finals del segle XIX i tenen el seu auge al primer terç del segle XX, la Cursa La Cordera d’Albesa la documentem des de l’any 1590, en uns documents que denoten ja una llarga tradició.

Infolleida