La Vall d’Àger, elegida com un dels millors llocs per volar en parapent

30/10/2023

Volar és un dels més antics desitjos de l’home. Veure com infinitat d’ocells de totes les mides, petits insectes com les papallones i les mosques poden fer-ho i que l’home tingui aquesta limitació mai s’ha assimilat del tot. És veritat que la intel·ligència que té l’ésser humà ha permès complir aquest vell desig amb ajuda d’instruments creats per la ment i l’habilitat humana. Però, naturalment, no és el mateix volar a bord d’un avió de 80 tones que fer-ho amb ajuda d’una simple tela com passa amb el paracaigudisme o el parapent. Curiosament, el parapent va sorgir a finals del segle XX gràcies a uns muntanyers que volien descendir de les muntanyes amb l’ajuda d’un paracaigudes. De la seua idea va nàixer un nou esport que cada vegada compta amb més seguidors.

Una certa sensació d’ingravidesa, moure’s al ritme dels corrents d’aire, fer que el cos adopti postures insòlites i, sobretot, disfrutar des de l’aire de canviants paisatges que tenen un aspecte diferent des de l’altura és una experiència extraordinària. Tot això semblava destinat només per als més audaços i aventurers. Tanmateix avui està a l’abast de qualsevol, homes i dones, nens i ancians, fins i tot persones amb alguna discapacitat gràcies que la majoria dels vols en parapent que es comercialitzen són en tandem, vols biplaça amb un expert monitor al costat que s’encarrega que tot funcioni bé i sense cap risc.

L’experiència de volar en parapent és similar a tot arreu, amb petites diferències en funció de la direcció del vent, l’altura des que s’iniciï el salt o el lloc d’aterratge. L’autèntica diferència està al paisatge que es contempli des de dalt. Per això, el web en regals experiències www.aladinia.com ha demanat els seus usuaris que seleccionin els millors llocs per a disfrutar d’aquesta experiència i la Vall d’Àger, a Lleida, ha estat un d’ells.

I és que a Lleida es troben alguns dels més bonics paisatges que es poden apreciar des de l’aire, com són la Vall d’Àger, el Congost de Mont-rebei, el Pantà de Canyelles i de Camarasa o el pla de Lleida. El Congost de Mont-rebei és una joia de la naturalesa, amb una extensió 600 hectàrees i amb unes parets verticals de més de 500 metres d’altura que separen les províncies de Lleida i Osca es tracta d’un dels espais naturals més singulars del Prepirineu. A més, és l’únic gran congost que no té cap tipus d’infraestructura.

Per exemple, l’empresa Agerair Parapent proposa tres tipus de vol segons el que es busqui: el vol Experiència es fa a primera hora, dura uns 10 minuts de descens en parapent biplaça des de la serra del Montsec, i es realitza en absència de corrents ascendents; l’Aventura, que és el preferit per la seua durada (al voltant de 20 minuts), intensitat i inigualables vistes; i l’Emoció, que és per als més atrevits, amb maniobres acrobàtiques amb què sentir acceleració, força centrífuga al màxim, caiguda lliure i molta velocitat, en definitiva, una bona dosi d’adrenalina. Els preus varien segons el tipus de vol triat però parteixen de 90 euros.

La Vall d’Àger ha competit amb llocs com Sopelana (Biscaia) , Palomaret (Agost, Alacant), La Sierra de Grazalema (Cadis) i Montellano (Sevilla) o Benasc i Castilló de Sos (Osca).

SEGRE.COM