Lara Costafreda, Oriol Malet i John Carlin “dibuixen el canvi” a la 1a Jornada d’Il•lustració i Disseny Gràfic Ciutat de Balaguer

18/06/2021

La jornada s'allargarà fins diumenge i l'eix temàtic de la programació d'enguany és “Dibuixant el canvi”, un tema amb el qual es vol treballar al voltant de la mirada que exerceix la il•lustració en el canvi social

Oriol Malet i John Carlin han donat aquest dijous el tret de sortida a la 1a Jornada d’Il·lustració i Disseny Gràfic Ciutat de Balaguer adreçada tant a professionals com a aficionats i estudiants.

 

La Jornada Professional d’Il·lustració i Disseny Gràfic Ciutat de Balaguer es planteja com un esdeveniment relacional, múltiple, inclusiu i participatiu, de periodicitat anual i d’una durada màxima de 4 dies (de dijous a diumenge), com a complement perfecte de l’Encontats. Segons la directora de la Biblioteca Margarida de Montferrat, Núria Arbós, "és una jornada que vol donar importància als il·lustradors perquè tenen un paper rellevant en l'àmbit dels contes. Ens va semblar que era manera molt bona de complementar una jornada més familiar i més dedicada a la narració oral com és la de l'Encontats".

 

En aquesta primera edició, el fil conductor de la programació és “Dibuixant el canvi” i amb aquest tema es vol treballar al voltant de la mirada que exerceix la il·lustració en el canvi social. Quin paper hi juga la il·lustració i el disseny gràfic en tot això? Quin rol hi tindran les arts plàstiques en aquest món que cal redibuixar?.

Durant quatres dies hi haurà a Balaguer diferents d’activitats: conferències, taula rodona, tallers per a professionals, tallers per a públic familiar i mercat d’artistes.

 

La jornada ha continuat aquest divendres amb la xerrada “Creativitat pel canvi social” amb la il·lustradora i activista Lara Costafreda. Durant una hora, s’ha parlat sobre la importància de posar el disseny i la il·lustració al servei de moviments socials com la campanya “Volem acollir” o la marca “Top manta”. Escolars de diferents centres de la ciutat han escoltat les experiències de Costafreda en el món de la comunicació i ens els camps de refugiats de Grècia.  

 

L’activitat no s’atura i el dissabte 19 de juny  a les 10 del matí s'iniciarà el taller “Versos de carrer”, amb Francesc Infante, al Casal Lapallavacara. S'hi treballarà la creació de narracions visuals reciclant els codis de signes dels llenguatges visuals de comunicació social. El preu és de 5 euros.

 

A les 12 del migdia s'iniciarà el taller “La transformació social com a eina de canvi”, amb Júlia Solans, al Casal Lapallavacara. Versarà sobre com s’articulen i es construeixen els moviments socials i quines són les eines que utilitzen. El preu és també de 5 euros.

 

A més, el dissabte es faran tallers per a infants. Concretament el primer de 10 a 11 del matí, amb Cristina Losantos i per infants de 5 a 8 anys. Serà a la placa del Pou i Losantos hi ensenyarà a fer línies de moviment i a dibuixar coses que no es veuen com la por, l’amor, la pudor o la ràbia. El preu és de 5 euros. I de 12 a 1 es durà a terme al mateix emplaçament el taller «Expressions il·lustrades» amb Roser Matas. Una activitat també per infants de 5 a 8 anys, en que a partir del conte “Bestiari de les emocions” es farà el disseny d’una cara a partir de cartró i material reciclat. El preu serà de 3 euros.

 

Els actes de dissabte es clouran amb una taula rodona, a 2/4 de 8 del vespre, a la Plaça del Mercadal. S'anomenarà “El dibuix com a eina de canvi” i hi intervindran Lara Costafreda, Jordi Calvís, Francesc Infante i Ramon Mayals, moderada per Júlia Solans. 

 

La Jornada d'Il·lustració i Disseny Gràfic es tancarà diumenge amb el propi Mercat d’il·lustradors, editors i llibreters, que aquest any es farà a la Plaça del Mercadal, de 2/4 d'11 a les 8 del vespre. A més, de 4 a 6 de la tarda es faran les trobades professionals entre il·lustradors i editors a Carpa literària “Parlem?”, ubicada a la mateixa plaça.

 

Els interessats a participar d'alguna de les activitats es poden inscriure a encontats.balaguer.cat

Infolleida