Os de Balaguer retrona amb el toc manual de les seves campanes, Patrimoni de la Humanitat

01/05/2023

La 35a Trobada de Campaners ha resultat tot un èxit amb més d'una seixantena de campaners d'arreu i centenars de visitants

Os de Balaguer ha retronat aquest diumenge amb el toc incessant de les campanes de l'església per commemorar la 35a Trobada de Campaners i la declaració del toc manual de campanes com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

La festa ha aplegat més d'una seixantena de campaners de l'Estat i centenars de persones entorn de la plaça de la Font i de l'ajuntament del municipi, que han pogut participar de diferents activitats relacionades amb aquesta tradició.

"Ho hem celebrat com a festa gran", ha afirmat l'alcaldessa, Estefania Rufach. Ignasi Cortés, membre fundador dels campaners del poble, s'ha mostrat content perquè la jornada guanyi interès i serveixi per "reivindicar" el campaner "com a figura al servei del poble".

Os de Balaguer ha celebrat un cap de setmana ple d'activitats per divulgar el toc manual de campanes, que a finals de l'any passat va ser declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. "Enguany hem aconseguit la fita que feia anys que volíem", ha celebrat Cortés. 

Es tracta d'una pràctica ancestral que cada cop està més automatitzada, però que els campaners del municipi han aconseguit preservar amb el seu toc manual i donar-li continuïtat entre els joves gràcies, en part, a la trobada que se celebra anualment. "Quan arribeu a un poble sempre mireu el campanar, oi? És identitari", ha expressat Cortés.

Precisament, Cortés ha estat el mestre de cerimònies dalt del campanar de l'església amb el suport incansable de diferents joves que durant tot el matí i fins ben entrat el migdia han tocat totes les campanes. De fet, els campaners han dut a terme a les 12.00 h un toc especial amb motiu de la Trobada i de la declaració com a Patrimoni de la Humanitat.

Així, el Secretari General de la Federació Catalana d'Associacions per a la Unesco, Albert Martí, ha afirmat que el "món escolta aquest diumenge els campaners". En aquest sentit, Martí ha afegit que "la cultura del so ajuda a la cohesió social i cultural dels nostres territoris".

D'altra banda, la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat, Adelaida Moya, ha explicat que és important que la mateixa ciutadania i entitats s'organitzin per transmetre a les noves generacions aquestes tradicions. Pel que fa a la declaració de la Unesco, Moya ha afirmat que "és importantíssima" perquè "situa al món" el toc manual de campanes, municipis com Os de Balaguer i Catalunya. "Tenim un patrimoni immaterial riquíssim", ha conclòs.

El programa d'activitats ha comptat enguany amb un dels més reconeguts fonedors de campanes de l'Estat, Abel Portilla, del municipi de Gajano (Cantàbria), que dissabte a la nit va fondre el bronze d'una campana de 80 kg davant el públic mitjançant el sistema tradicional de cera perduda fosa amb un forn de fang i palla i amb llenya del lloc, tal com es realitzava a l'Edat Mitjana. El motlle de la campana, dedicada a la declaració de la Unesco, es trenca aquest diumenge davant del públic assistent i, posteriorment, la peça serà exposada al Castell d'Os de Balaguer.

La Trobada ha comptat també amb una fira d'artesania i alimentació de proximitat així com un dinar popular al Pavelló 1 d'Octubre, que ha aplegat prop de 400 comensals.

ACN