Una desena de nefròlegs adquireixen destresa en tècniques intervencionistes al CREBA de Torrelameu

25/06/2023

El curs pràctic en models animals aprofundeix en la inserció de catèters d'hemodiàlisi, peritoneals i biòpsies renals

El diagnòstic i tractament de malalties renals sovint requereix realitzar procediments mínimament invasius als pacients, com ara la inserció de catèters d'hemodiàlisi i de diàlisi peritoneal i biòpsies renals percutànies. Els nefròlegs adquireixen coneixements sobre tècniques intervencionistes durant la seva formació, però la pràctica d'aquestes és escassa i s'acostuma a realitza directament amb persones. Amb l'objectiu d'aprendre i perfeccionar aquestes tècniques, el Centre de Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (CREBA) de Torrelameu, a la Noguera, ha acollit aquesta setmana un curs intensiu pràctic en models animals que ha aplegat una desena de nefròlegs catalans, de la resta de l'Estat, Portugal i Veneçuela.

El curs és "eminentment pràctic" ja que l'objectiu final és que els professionals de l'àmbit de la nefrologia agafin destresa en els principals procediments intervencionistes que s'apliquen en aquesta especialitat. Aquests són la inserció de catèters d'hemodiàlisi i de catèters de diàlisi peritoneal i les biòpsies renals percutànies.

La desena de professionals que hi ha participat ja realitzen aquests procediments als seus hospitals, però no tots, segons afirma Felipe Sarró, un dels coordinadors del curs i nefròleg adjunt d'hemodiàlisi de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. És molt rar que en un hospital el mateix nefròleg realitzi els tres procediments, i aquí els els ensenyem", explica.

En el mateix sentit s'expressa la també coordinadora del curs i cap de Servei de nefrologia de l'Arnau de Vilanova, Maria Luisa Martín, que destaca que el curs facilita la pràctica durant hores, "una oportunitat que no la tens a la pràctica clínica habitual".

Així, el curs permet als professionals augmentar la corba d'aprenentatge en aquestes tècniques en models animals abans de posar-les en pràctica directament als pacients, de manera que es reforça la seguretat i es redueix el risc de patir complicacions.

Les pràctiques es fan en porcs vius anestesiats, ja que l'anatomia dels grans vasos de l'abdomen i ronyons és molt semblant a la de l'ésser humà.

El curs no es realitzava des del 2018 per qüestions organitzatives i la voluntat de l'àrea de nefrologia de l'Arnau de Vilanova és que tingui continuïtat en el temps perquè és un curs "molt atractiu" per als professionals, explica Martín.

Els impulsors esperaven una vintena de participants tot i que finalment el curs, celebrat entre dijous i divendres, n'ha aplegat una desena, una xifra acceptable, segons reconeixen, donat que es va organitzar en un temps "rècord" de tres mesos. El volum més gran de professionals treballen a Catalunya, tot i que també ha atret nefròlegs de Múrcia, Madrid i la Rioja, i d'altres països com Portugal i Veneçuela.

ACN