Balaguer bateja amb el nom de Unió Catalanista, la plaça de davant el Consell Comarcal de la Noguera

16/11/2019

La ciutat de Balaguer commemora el proper diumenge, 17 de novembre, el 125è aniversari de la tercera assemblea de la Unió Catalanista, que es va realitzar a la capital de la Noguera els dies 13 i 14 de maig de 1894. El Paer en Cap, Jordi Ignasi Vidal , presidirà un acte solemne a la Sala d’Actes que inclourà una conferencia-taula rodona amb l’historiador Josep Pich i els economistes David Ros i Ramon Morell.

Després de la taula rodona, es batejarà la plaça de davant del Consell Comarcal de la Noguera com a Plaça de la Unió Catalanista. Aquest era un compromís que va agafar l’Ajuntament de Balaguer l’any 1894, i que no es va arribar a fer mai. Ara, 125 anys després la Paeria de Balaguer fa realitat aquella decisió municipal.

L’Assemblea de Balaguer, després de les de Manresa i Reus, va estar presidida pel dramaturg Àngel Guimerà. En l’Assemblea de Balaguer es va discutir i aprobar el programa econòmic del regionalisme català. El principi fonamental d’aquell programa es basava en el dret de Catalunya a establir les contribucions i impostos de tota mena, amb independencia de les demés regions españoles i del poder central.

També es va fer èmfasi en la necessitat de regeneració de l’administració pública.

Va ser a Balaguer on, per primera vegadas, es va aceptar la substitució del terme “regionalisme” pel de “nacionalisme”, a proposta de Pere Muntanyola, autor juntament amb Prat de la Riba, del Compendi de la doctrina catalanista.

Infolleida