Balaguer se suma al projecte Nòmada de Fira Tàrrega amb l’espectacle Àer de dansa contemporània

21/04/2021

L’espectacle, en el que participaran escoles de dansa de la ciutat, es viurà al Teatre Municipal per tal de respectar distàncies i normativa COVID

Balaguer celebrarà el Dia Internacional de la Dansa, el proper dijous 29 d’abril, en un acte a les 6 de la tarda al Teatre de Balaguer en el que participaran diverses escoles de dansa de la ciutat i on es presentarà la proposta de dansa contemporània Àer de Laia Santanach.

 

Davant la impossibilitat de dur a terme la celebració del Dia Internacional de la Dansa en què l’aposta de la Paeria era treure l’activitat al carrer per apropar la dansa a la gent i visibilitzar-la, aquest any, des de l’organització i amb el consens dels diferents centres de dansa de la ciutat, s'ha realitzat un vídeo per escola de dansa, en què cadascun mostrarà el que fa dins les aules reivindicant també que la “DANSA ÉS EDUCACIÓ I ÉS EDUCACIÓ SEGURA”.

 

Aquest vídeo es visionarà després de l’espectacle Àer, una peça que combina dansa contemporània i música electrònica. El projecte de Laia Santanach replanteja la dansa tradicional popular del contrapàs des d'una visió actual, personal i subjectiva, amb una mirada en clau de gènere. El contrapàs es ballava a Catalunya fins al segle XIX, inicialment en context litúrgic, i sembla que va ser el precursor de la sardana. Àer reflexiona sobre l'origen i l'execució d'aquesta dansa de caràcter solemne, interpretada originalment, segons els experts, únicament per homes.

 

D’aquesta manera, Balaguer se suma al projecte Nòmada de Fira Tàrrega i segueix apostant per la dansa contemporània i la fusió amb la mirada posada a la capital de la sardana 2022 en la que ja s’està treballant.

 

Projecte Nòmada

A fi de contrarestar la caiguda de contractació artística provocada per la pandèmia de la COVID-19 i per tal de dinamitzar el mercat de les arts de carrer, FiraTàrrega posa en marxa el Circuit Nòmada que vol implicar els agents programadors de Catalunya i de l'Estat espanyol en una xarxa d'exhibició de propostes artístiques seleccionades per la Fira i que seran exhibides en municipis de diferents territoris al llarg de 2021.

Aquesta oferta és l'equivalent de la programació artística suspesa en l'edició 2020 de la Fira i se selecciona a partir de les dues convocatòries artístiques que vam obrir al 2019, així com de les propostes artístiques aportades per les comunitats autònomes en conveni amb la Fira i d'alguns espectacles que no s'han pogut programar en diversos mercats estratègics de Catalunya durant el confinament.

El projecte del Circuit Nòmada no és únicament una oferta artística sinó que contempla, a més, activitats de dinamització del mercat escènic i estratègies de vinculació amb l'espectador i el territori.

 

Infolleida