Constituït el Consell de Governs Locals de Catalunya amb la representació de la Diputació de Lleida i 17 municipis de les comarques de Lleida, Pirineu i Aran

01/02/2022

A l’acte, celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, el president Joan Talarn ha destacat la importància que el món local pugui traslladar directament la seva realitat a la Generalitat per tal de no perdre la sensibilitat municipal en les lleis i la seva acció de govern

El president de la Diputació, Joan Talarn, ha participat aquesta tarda en la sessió constitutiva del Consell de Governs Locals de Catalunya, l’òrgan de representació de municipis i vegueries en les institucions de la Generalitat, del qual la presidència de la Diputació de Lleida és un dels set membres nats. L’acte de constitució s’ha celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona i ha comptat amb la consellera de Presidència, Laura Vilagrà; el secretari de Governs Locals i de relacions amb l’Aran, David Rodríguez, i la directora general d’Administració Local, Montserrat Fornells, així com 17 representants de municipis de Lleida, Pirineu i Aran designats pels seus partits polítics.

 

Joan Talarn ha recordat que aquest Consell, creat per l’Estatut, ha d’ésser escoltat en la tramitació parlamentària de les iniciatives legislatives que afecten de manera específica les administracions locals, i per això ha recalcat que “és important que el món local pugui traslladar la seva realitat directament al govern de la nació per tal de no perdre la sensibilitat municipal en la redacció de lleis i la pròpia acció executiva”. “El país el fem sencer des del municipalisme −ha recordat Talarn− que és l’administració més propera a la ciutadania i qui millor pot copsar les necessitats més peremptòries per a millorar el dia a dia de totes les persones”.

 

La presidència de la Diputació de Lleida és membre nat del Consell, juntament amb les presidències de les altres tres diputacions catalanes, l’alcaldia de Barcelona i les dues entitats municipalistes catalanes (FMC i ACM), que es completa amb 93 membres designats pels partits polítics en funció del resultat de les darreres eleccions municipals.

 

En funció d’aquest repartiment, 17 municipis de Lleida, Pirineu i Aran formen part del plenari. Dels 29 membres designats per ERC, set són alcaldies ponentines:  Anna Torres i Fernández (el Cogul), Francesc Viaplana i Manresa (la Seu d’Urgell), Miquel Pueyo i París (Lleida), Judit Gisbert i Ester (Solsona), Alba Pijuan i Vallverdú (Tàrrega), Magí Coscollola i Andreu (Torà) i Maria Pilar Cases i Lopetegui (Tremp); dels 27 membres designats pel PSC, tres corresponen a alcaldies de Lleida: Rosa M. Mirat Marqués (es Bòrdes), Dionís Oña Martín (Montornès de Segarra) i Juan Antonio Serrano Iglesias (Vielha); dels 20 representants designats per JxCat, 6 són també alcaldies ponentines: Rosa Pujol Esteve (Aitona), Manel Solé Agustí (la Granja d’Escarp), Marc Solsona Aixalà (Mollerussa), Gerard Sabarich Fernández-Coto (Rialp), Jordi Latorre Sotus (Torrefarrera) i Maria José Erta (Vilaller); i entre els 6 representants de la CUP hi ha Gisela Sellés i Ribatallada (Cava). El plenari es completa amb 11 membres més designats pels Comuns, sense representació lleidatana.

 

Una vegada constituït el plenari, s’han escollit els 20 membres de la comissió permanent, que presideix l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó i Saus, i que compta entre el seus membres amb les alcaldesses de Tremp i Aitona, Maria Pilar Cases i Rosa Pujol, respectivament.

 

Infolleida