José Crespín visita Castell del Remei

01/02/2022

El subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, s’ha desplaçat avui a la comarca de la Noguera on ha mantingut una reunió de treball amb l’alcalde de Penelles, Eloi Bergós, i posteriorment ha visitat el celler Castell del Remei, que forma part de la Denominació d’Origen Costers del Segre continuant així el recorregut per les diferents DO de les Terres de Lleida per conèixer les produccions que engloben i les seves particularitats qualitatives.

Crespín, acompanyat pel Cap de l’Àrea del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació a Catalunya, José Luís Guarga, i el Cap d’Agricultura de la Subdelegació de Lleida, Jaume Banchs, ha estat rebut pel propietari del celler i president de la DO Costers del Segre, Tomàs Cusiné, amb qui ha recorregut les seves instal·lacions centenàries considerades el celler més antic de Catalunya.

El subdelegat ha seguit les explicacions de Cusiné sobre la constitució de la DO l’any 1.985, la seva ratificació posterior, l’ampliació del seu àmbit geogràfic i des de 2005, la consolidació d’aquest àmbit en set subzones productives que són les d’Artesa de Segre, Urgell, Garrigues, Pallars Jussà, Raimat, Segrià y Valls del Riucorb amb més de 400 viticultors, 4.000 hectàrees de vinya i 250 referències diferents de vins.  Les vendes de la DO en la campanya 20/21 van ser de 33.650 hectolitres dels quals, el 73% es va comercialitzar al mercat nacional i el 26% restant en mercats internacionals com ara Xina, Estats Units, Finlàndia o Bèlgica.

José Crespín ha volgut destacar “el dinamisme d’un sector productiu com el de la vinya amb un pes molt important en l’economia i el sector agroalimentari lleidatà” i ha remarcat que “el segell de qualitat que acompanya els vins de la DO Costers del Segre, és la millor targeta de presentació de les Terres de Lleida davant els mercats i els consumidors perquè són sinònim de qualitat i excel·lència”.  

El subdelegat també s’ha referit a les polítiques que gestiona el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació per impulsar i donar suport al sector com els 91,5 M€ invertits en mesures de reestructuració i modernització durant la pandèmia, així com les mesures destinades a una producció més sostenible incloses en la nova PAC i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Espanya es, segons les dades del ministeri, el tercer productor comunitari, el major exportador mundial i el país del món amb més superfície destinada a vinya amb unes 944.000 hectàrees de les que un 14% corresponen a vinya ecològica.

Prèviament, el subdelegat del Govern ha mantingut una reunió de treball amb l’alcalde de Penelles, Eloi Bergós, i ha visitat aquest petit municipi de la Noguera que des de 2016 i gràcies al Festival Gar-Gar d’art de carrer ha omplert d’art parets, murs i racons del poble. Crespín ha assenyalat, en aquest sentit, que “aquestes creacions artístiques han posat en el mapa de l’art urbà a Penelles i han generat un estímul econòmic i turístic importantíssim”. 

Infolleida