La Paeria de Balaguer aprova els pressupostos amb una reducció del deute municipal del 6%

12/05/2023

La Paeria de Balaguer ha celebrat el darrer ple de la legislatura amb l’aprovació dels pressupostos com a punt destacat

La Paeria de Balaguer ha celebrat el darrer ple de la legislatura amb l’aprovació dels pressupostos com a punt destacat.  

El primer punt del Ple ha estat presentar la liquidació del pressupost de l’any 2022 amb un romanent positiu. I seguidament, s’ha portat a provació la modificació de crèdit de la Paeria per incorporació compromesa per 540.468 €; i per a l’IMPIC, de 26.519 €, en el que s’inclouen els convenis amb associacions de la ciutat.

El tercer punt referent a modificacions de crèdit ha estat per un import d’1.581.066€, els quals van destinat majoritàriament a projectes com el pati de l’edifici que actualment comparteixen la Biblioteca i l’Escola de Música, la instal·lació de plaques fotovoltaiques al pavelló esportiu 1r d’Octubre i a l’Arxiu Comarcal de la Noguera, la reposició del clavegueram de la Miranda, l’arranjament de la passarel·la nova i les escales d’accés a la zona de riu, l’arranjament del pati de la Llar d’Infants El Patufet, o els projectes de la plaça la Sardana.

D’entre les diferents partides d’inversió, destaquen els projectes del pavelló esportiu al barri del Secà; els arranjaments de les zones destinades a aparcaments a l’espai públic, l’adquisició de mobiliari per l’Energy Hublab, les rehabilitacions d’edificis i locals situats al carrer d’Avall; el projecte de Pla Director de Santa Maria de les Franqueses per a la rehabilitació i conservació; i la consolidació i estudi de la muralla emiral del segle XI en el tram del barri del Firal. Pel que fa al capítol de personal, s’ha inclòs la necessitat de contractar personal per l’Àrea de Serveis municipals, com també per a l’Oficina Tècnica amb un arquitecte interí de suport, un enginyer, personal de Recursos Humans i un tècnic per a la Promoció del comerç i el mercat. 

Pel que fa a les inversions de l’IMPIC, destaca la instal·lació d’un sistema d’elevadors al Teatre municipal, que han de permetre millorar l’accessibilitat tant a la zona de l’escenari i vestidors per a persones de mobilitat reduïda, com per poder transportar material o instruments més fàcilment. També s’hi contempla el canvi de vitrines de les peces a la sala permanent del Museu de la Noguera, i l’execució del projecte del pavelló del barri del Secà, que aportaria a la ciutat un nou espai esportiu. També quant a inversions, hi ha la instal·lació d’un deshumidificador a la piscina coberta, per tal de millorar-ne les condicions actuals.

Després es preveuen les inversions habituals de manteniment, així com despeses per a material corrent per a les diferents àrees, les despeses per a esdeveniments de ciutat i per actes puntuals, o els arranjaments de manteniment com voreres, paviment de carrers i conservació i rehabilitació d’edificis i locals. Pel que fa a la compra d’edificis i locals, també es té en compte la voluntat de seguir contribuint al lloguer social a la ciutat, així com la necessitat d’ubicar serveis a la ciutadania en aquests espais.

Amb l’aplicació del pressupost de 2023 es redueix el deute municipal d’un 37,70 % a un 31,68 %.

D’altra banda, s’han presentat tres expedients sancionadors contra un ciutadà per la tinença de gossos perillosos deslligats i sense morrió a la via pública, no tenir assegurança ni llicència, i la reiteració de la falta, i a qui se li imposen diverses multes per les infraccions, i al qual també se li comissen els animals.

El següent punt ha estat l’aprovació del conveni marc de col·laboració entre el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i la Paeria de Balaguer per a desenvolupar en règim d’alternança, els cicles formatius de grau superior de formació professional DUAL d’Administració i finances, d’Integració social, de Desenvolupament d’aplicacions multiplataforma, i de Desenvolupament d’aplicacions web, a l’Institut Almatà de Balaguer.

I el darrer punt ha estat la renuncia del paer d’Urbanisme, Seguretat i Fires, Gerard Torres, que al·legant motius professionals ha decidit posar fi a la seva tasca com a paer.



Infolleida