Presenten als consells comarcals el nou Pla de Cooperació Comarcal, que vol ser més just i equitatiu, i que discrimina positivament

30/10/2023

En una reunió que s’ha fet aquest dilluns a la Sala Polivalent amb la participació del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el vicepresident, Agustí Jiménez

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del vicepresident, Agustí Jiménez, han presentat aquest dilluns el Pla de Cooperació Comarcal als consells comarcals, en una reunió que ha tingut lloc a la Sala Polivalent del Palau de la Diputació.

 

El Pla dona cobertura al Servei d’Assistència Tècnica (SAT) per a la prestació de les funcions públiques necessàries a les corporacions locals, i que són els secretaris que van a cobrir el lloc de tresoreria en els municipis exempts i en aquells no exempts que, de forma circumstancial, s’han quedat sense aquesta figura; el servei d’assistència jurídica, econòmica i tècnica; i les despeses de manteniment de l’any 2023 dels programes de serveis socials ‘Hèstia’.

 

Durant la seva intervenció, Joan Talarn ha explicat que la Diputació de Lleida ha incrementat la dotació del Pla des de l’any 2019 en més d’1M d’€, passant dels 3.590.000,00 € als 4.662.000,00 €, “fet que ha comportat, entre d’altres, passar de subvencionar 34 SAT al 2019 a 54 el 2023”.

 

També ha recordat que “hem introduït el concepte de l’equitat, finançant cada comarca en funció del número de municipis i població, i discriminant en positiu aquells pobles de menys de 1.000 habitants”, i ha insistit en “la necessitat d’aplicar criteris de discriminació positiva als entorns rurals en risc de despoblament o que pateixen els efectes negatius de l’orografia de muntanya”.

 

De la seva banda, Agustí Jiménez ha destacat que els canvis que s’han dut a terme “no són fruit de la improvisació. Hem desfet aquell repartiment de fons suposadament igualitari en base al número d’habitants, trencant la dinàmica d’aportar menys recursos precisament a qui necessita més per revertir dècades de desinversió pública al món rural”. En aquest sentit, ha afegit que “també obeeixen a la necessitat de garantir una correcta prestació del servei, i per aquest motiu hem variat la tipologia de justificació”.

Infolleida