Regidors de Balaguer de diferents grups aportaran una part de les seves retribucions a un fons solidari

12/05/2020

Els estalvis aniran destinats a material sanitari homologat

El ple de la Paeria de Balaguer, el primer que s’ha fet de forma telemàtica, ha aprovat en la sessió ordinària celebrada aquest divendres una moció presentada per l’equip de govern d’ERC per dur a terme aportacions econòmiques arran de la Covid-19 a administracions i entitats locals que ho necessitin, a fons de col·lectius sanitaris, a entitats del tercer sector i a associacions que treballen amb col·lectius vulnerables.

La moció s’ha aprovat amb els vots a favor dels 16 regidors assistents al ple dels grups d’ERC, Junts per Balaguer, el PSC i la CUP i contempla que durant els mesos que duri l’estat d’alarma es deixi sense efecte l’assignació pressupostària als grups municipals i que els estalvis vagin destinats a la compra de material sanitari homologat. D’altra banda, també està previst crear una comissió formada pels diferents grups municipals per estudiar mesures concretes per a les famílies i les entitats del tercer sector i per al teixit empresarial i econòmic per sortir de la crisi generada per la pandèmia. Durant el Ple, no havent trobat un acord majoritari entre els grups sobre la necessitat de rebaixar o no els sous de tots els regidors, els membres del grup d’ERC, Junts per Balaguer i membres del PSC han expressat la voluntat de fer donatius a títol personal en un fons solidari per tal de pal·liar els efectes de la Covid-19.

En un altre ordre de coses, el ple municipal d’aquest divendres també ha donat llum verda a una moció per demanar a l’Estat la flexibilització de les regles fiscals amb la finalitat d'augmentar la capacitat pressupostària del món local. La moció demana al govern  espanyol que sigui flexible amb les despeses a les quals hauran de fer front molts ajuntaments a causa de la pandèmia del coronavirus. La CUP s’ha abstingut en la votació i demana, directament, una derogació de les regles fiscals de l’Estat.

Una altra moció que s’ha debatut aquest divendres ha estat la que han presentat els diferents grups de l’oposició, i a la qual finalment també s’ha sumat d’ERC, per aplicar una rebaixa a la taxa d’escombraries i a la taxa d’ocupació de la via pública a comerços i bars i restaurants. La moció s’ha aprovat per unanimitat. Precisament en la rebaixa de la taxa d’escombraries des de l’equip de Govern s’havia anunciat uns minuts abans del Ple la supressió de la taxa pels establiments afectats pels efectes del coronavirus.

En un altre ordre de coses, el ple també ha aprovat un conveni amb Ferrocarrils de la Generalitat per construir un pas superior i suprimir el pas a nivell número 18, el proper a la zona de l'antiga Safyc, de la Línia Lleida - La Pobla de Segur. El punt s’ha aprovat per unanimitat. També per unanimitat s’ha donat llum verda al conveni de col·laboració amb la Diputació de Lleida per a l'execució de l'operació Paisatges de Ponent que permetrà a la Paeria tenir finançament extern per dur a terme obres d'arranjament cultural, turístic o patrimonial.

Així mateix, s’han aprovat dos convenis més, un amb el Departament d'Educació per a la creació de l'Oficina Municipal d'Escolarització i un altre amb la Universitat de Lleida que permetrà fer pràctiques acadèmiques externes als estudiants de la universitat en diferents departaments de la Paeria. En el primer cas tots els grups hi han votat a favor excepte la CUP, que hi ha votat en contra. En el segon cas també la CUP hi ha votat en contra mentre que Junts per Balaguer s’ha abstingut. En tots dos casos, no hi ha han votat a favor ja que el conveni no assumeix el compromís de remunerar les pràctiques curriculars als estudiants al tractar-se d’un acord marc amb la universitat.

Entre altres punts, s’ha ratificat també el decret d'alcaldia del 23 de març d'adhesió al Manifest dels ens locals davant la crisi del coronavirus així com els decrets d'ampliació del termini de pagament en període voluntari de tributs municipals.

Infolleida