S’aproven uns pressupostos 2019 més socials, d’aposta per la tecnologia i amb un nou pla de dinamització per als municipis

20/12/2018

Els comptes de la Diputació s’eleven a 129.759.110,90 €, i aconsegueixen el suport de PDeCAT, PSC i UA, l’abstenció d’ERC, Cs i PP, i amb l’únic vot en contra de la CUP al Ple celebrat aquest dijous

El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest dijous, amb els vots favorables de PDeCAT, PSC i UA, l’abstenció d’ERC, Cs i PP, i amb l’únic vot en contra de la CUP el pressupost general de la Diputació per a l’exercici 2019 per un total de 129.759.110,90 €, que suposa un augment del 0,34% respecte de l’any anterior, amb una clara aposta pel suport als ens locals, amb un marcat caire social i augmentant la potencialitat tecnològica del territori.

 

En números genèrics, es destinen 6,6 M€ per a l’Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals (OAGRTL); 4,8 M€ per al Patronat de Turisme Ara Lleida; 2,38 M€ per al Patronat de Promoció Econòmica; i 6,6 M€ per a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). També destaca l’aportació directa als municipis i comarques, que és del 40% del pressupost, amb una aportació al voltant de 50 M€ i amb concurrència competitiva.

 

Les grans novetats que presenten aquests pressupostos arriben de la mà del nou Pla de Dinamització Local, dotat també amb 10 M€, que contribuirà al desenvolupament del territori i a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans. Les actuacions que es podran acollir a aquest pla són: camins i vies municipals, adquisició de béns i immobles, urbanització de carrers i enllumenats públics, equipaments locals (locals socials, piscines, etc.), entre d’altres, que s’uneixen a l’esforç fet les anualitats 2017 i 2018, quan es van pressupostar 20 M€ als ajuntaments per a inversions en infraestructures i equipaments de caire municipal.

 

Des de la vessant social, l’aposta pressupostària de la Diputació és inequívoca. Es destinen un 20% dels comptes –més de 25 M€– a polítiques de benestar que tenen la seva màxima expressió en els 18,65 M€ en equipaments de la xarxa pública (consultoris locals, CAP i hospitals), en recerca biomèdica i prevenció de malalties, i també en actuacions destinades a millorar la qualitat de vida dels lleidatans; i 6,1 M€ a l’àmbit educatiu (llars d’infants de titularitat municipal, Escoles Especials de la Diputació, finançament del transport i menjador escolar i universitat).

 

En relació amb l’augment de la potencialitat tecnològica, el pressupost contempla una primera partida de 10 M€ en la implantació de la fibra òptica pel territori que vol tenir continuïtat en el temps, amb una inversió que es mantindria en següents anualitats per tal d’aconseguir que, en pocs anys, tota la demarcació gaudeixi d’aquesta eina.

 

Pel que fa a la inversió en carreretes, actualment la Diputació desenvolupa una vintena d’actuacions, que ja estan en fase d’execució o licitació. Totes elles per un import total de més de 8 M€. Aquesta inversió en carreteres augmentarà encara més durant l’exercici 2019 amb el finançament provinent del romanent resultant de la liquidació de l’exercici 2018.

 

En termes de distribució de recursos, l’equip de govern ha rebaixat la consignació d’ajuts directes en un 35% respecte de l’exercici actual per incrementar els convenis nominatius i les línies de concurrència competitiva, sense perjudici de mantenir els ajuts per situacions d’urgència o excepcionalitat.

Les previsions apunten que, seguint amb els percentatges d’endeutament continguts i dins els marges legals que garanteixen uns comptes sanejats, la ràtio d’endeutament sobre els ingressos corrents en cap cas superi el 46% en la finalització de l’anualitat.

 

Per tot plegat,  la presidenta Rosa M. Perelló ha definit els pressupostos com  “una bona eina per donar suport als ajuntaments de la demarcació i, en darrer terme, a tots els seus ciutadans” i ha agraït a l’oposició el treball conjunt per incorporar esmenes a les propostes inicials, en el que serà el darrer pressupost de l’actual mandat.

D’altra banda, el ple ha aprovat també l’acceptació de la delegació a la Diputació de Lleida, a través de l’OAGRTL, de la gestió i recaptació en via voluntària i executiva de diversos impostos per part dels ajuntaments de Bellmunt d’Urgell, Gimenells i Pla de la Font, Vilagrassa i Torres de Segre.

 

Les bases d’execució i el contingut dels pressupostos es podran consultar al web www.diputaciolleida.cat una vegada feta la seva aprovació definitiva. 

 

El ple dels pressupostos s’ha pogut seguir en línia per primer cop, i així es continuarà fent a partir d’ara.

 

Infolleida