Cita fotogràfica a Cabanabona

14/06/2023

Després de set anys organitzant activitats al voltant de l’àmbit de la fotografia, l’associació cultural La Ruella de Cabanabona –a prop de Ponts, a la Noguera– ha decidit fer un pas més aquest pròxim estiu amb el projecte FotArtC, una fira d’art fotogràfic amb exposicions, tallers i tertúlies amb l’objectiu de convertir-se en un futur proper en un punt de trobada de referència d’aquest gènere artístic al país. La Ruella agrupa des de veïns de tota la vida a descendents de Cabanabona o residents de cap de setmana o vacances. Darrere d’aquesta associació es troba l’activista cultural lleidatà Jesús Molina, el que va ser compositor i guitarrista del grup Virtuts Homòlogues i amant empedreït de la fotografia.

“Amb FotArtC volem buscar fotògrafs del territori, ja sigui gent jove o emergent, o aquells amb obra contrastada però que habitualment no l’han mostrat en exposicions”, va explicar Molina a SEGRE. També té clar el format de fira, en el sentit de lloc de trobada i d’intercanvi cara a cara: “Al món actual digital, en el qual tot sembla organitzar-se de forma online, amb els participants davant una pantalla de manera individual, volem destacar el valor afegit de la trobada física durant uns dies”, va afegir Molina. En aquest sentit, els organitzadors tenen al cap el certamen internacional fotogràfic dels Rencontres d’Arles, al sud de França, que “va començar d’una forma molt humil i ara és un referent al món de la fotografia”.

El FotArtC arrancarà també de manera humil, amb un pressupost que no arribarà als 5.000 euros, però amb tota la il·lusió d’aquesta associació cultural de Cabanabona. Aquesta primera edició comptarà amb quatre exposicions durant els caps de setmana de l’1 i 2 i del 8 i 9 de juliol, també amb altres fotògrafs del territori. Entre ells, la més propera i la més mediàtica, Laura López o, com ella mateixa es defineix, l’estilista gastronòmica Laura Ponts, nom artístic en honor a la seua localitat natal, que triomfa a Instagram amb les seues fotos d’acolorits bodegons a base de productes alimentaris de proximitat.

L’acompanyaran Ramon Simona, de Guissona, que mostrarà a FotArtC la seua primera exposició fotogràfica; i uns altres dos professionals de llarg recorregut de la capital del Segrià: Marco Remacha i Sígfrid Prim.Aquesta fira a Cabanabona comptarà també amb una xarrada i demostració de revelatge a càrrec de Joan Porredon, de Cervera, i una conferència d’un fotògraf de referència a Lleida, Toni Prim. Com tota fira amb cara i ulls, el públic també podrà adquirir obra gràfica a les parades que s’instal·laran per a l’ocasió.

Infolleida