Condemnat un guàrdia civil per assetjar una companya a Ponts

21/03/2019

El jutjat penal número 1 de Lleida ha condemnat un agent de la Guàrdia Civil per assetjar sexualment una companya de la comandància de Ponts. L’acusat, que es trobava en un període de pràctiques i que ja ha estat expulsat del cos, ha estat condemnat al pagament d’una multa de 2.100 euros (a raó de deu euros diaris durant set mesos) i també a indemnitzar la víctima amb 4.815 euros pels tres mesos que va estar de baixa per trastorn ansiós depressiu i va rebre tractament psicofarmacològic.

Els fets van tenir lloc l’estiu de l’any 2017, concretament des del 27 de juny, data en la qual l’acusat va arribar a Ponts, fins a mitjans del mes següent. Segons la sentència, el guàrdia civil en pràctiques va vexar, va humiliar i va assetjar una companya amb frases com “a veure quan fem un trio amb la meua dona, tinc la cigala igual que aquest plàtan –mentre n’hi mostrava un–, sóc un llop al llit...” i “demà et violaré”, segons va informar ahir l’Associació Espanyola de Guàrdia Civils (AEGC), que han exercit l’acusació particular.

En algunes d’aquestes situacions hi va haver testimonis. La víctima va estar de baixa des del 14 de juliol fins al 16 d’octubre del 2017. La Fiscalia i l’acusació particular sol·licitaven una condemna de cinc mesos de presó. L’associació va explicar ahir que “hem de destacar l’actuació del comandament superior de l’agent, que quan va tenir coneixement dels fets i de l’amenaça de violació, va denunciar l’ocorregut als seus immediats superiors, que ho van posar en coneixement del jutjat”.

També van afegir que els comandaments “han actuat de manera ràpida a l’expulsar d’aquest cos aquest individu, que amb el seu comportament no es fa mereixedor de portar aquest uniforme”.

L’AEGC va criticar la pena que se li imposa, atès que “mentre no es dugui a terme una reforma del Codi Penal aquest tipus de conductes continuaran tenint unes condemnes lleus per als assetjadors, mentre que les víctimes hauran de continuar convivint amb el record d’aquesta humiliació i de la vexació durant la resta de la seua vida. Un record que cap indemnització econòmica no podria pal·liar”.

La sentència no és ferma i es pot recórrer davant de l’Audiència de Lleida.

SEGRE.COM