Dolors Bassa, Meritxell Serret i l’Orfeó Balaguerí seran guardonats en la propera edició dels premis Víctor Torres i Victorina Vila que lliura anualment Esquerra Republicana de Catalunya

17/01/2022

Després de 2 anys d’aturada per la pandèmia, la Federació Regional de Lleida tornarà celebrar aquesta entrega de premis el 28 de gener a Albesa

La secretaria general de la Federació de Lleida d’Esquerra Republicana i presidenta del jurat dels premis República, Montserrat Fornells, ha donat a conèixer avui els noms de les persones guardonades amb els premis Víctor Torres i Victorina Vila que es tornaran a lliurar el proper divendres 28 de gener, a les 7 del vespre a Albesa (la Noguera), localitat natal de lla pedagoga que dona nom a un dels premis. Per motiu de la pandèmia, aquests guardons no s’havien tornat a lliurar després de la seva edició de l’any 2019. 

 

Així doncs, el Jurat de la 8a edició dels Premis República ha decidit concedir el premi Víctor Torres, que es lliura a persones destacades en la defensa dels valors republicans, els drets nacionals i la defensa de la nació catalana, exaquo a les senyores Dolors Bassa i Meritxell Serret, ambdues polítiques represaliades després del Referèndum de l’1 d’octubre de 2017. El premi els va ser notificat per la mateixa Montserrat Fornells en el decurs d’un acte de partit. 

 

Per la seva part, i com també ha anunciat Fornells, el premi Victorina Vila, que es lliura a a entitats, associacions, empreses o col·lectius de persones, també, destacades en la defensa dels valors republicans, els drets nacionals i la defensa de la nació catalana, es lliurarà a l’Orfeó Balaguerí, que recentment ha celebrat el centenari de la seva creació. En aquesta ocasió va ser el propi paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal qui ho notificar a l’entitat el passar cap de setmana. 

 

Els guardons amb que es distingeixen aquests premis, com ha volgut recordar la secretaria general de la Federació de Lleida ‘són creats i cedits per l’escultor i forjador de Vilanova de Bellpuig, Pep Solé, reconegut, entre altres obres, pel Monument a la Independència d’Arenys de Munt o el monument dels 800 anys de Golmés’. 

 

Cal recordar que els Premis República, es concedeixen anualment i es van crear, a partir d’una iniciativa conjunta de la Secció Local de Lleida i de la Federació Regional de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya per tal d’homenatjar les figures de la pedagoga i cofundadora del Liceu Escolar i de l’Escola Minerva, Victorina Vila, i de l’advocat, polític i secretari general de la Presidència de la Generalitat a l’exili, Víctor Torres.
 
El premi Víctor Torres ja s’ha concedit a personalitats com Josep Vallverdú, Joan Baptista Culla, Santi Vidal, Lluís Llach i Carme Forcadell, Albert Velasco i Francesc Canosa; alhora que el porta el nom de la pedagoga Víctorina Vila també ha reconegut la tasca d’Òmnium Cultural, del Col·lectiu Cultural Cappont, de l’Ateneu Popular de Ponent, de l’Ateneu Cultural Garriguenc, de l’Associació pel Patrimoni Artístic i Cultural de Torà, de la Revista Sió i del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascança.  

Infolleida