El CEI celebra la cloenda de l'exposició ‘L’ànima de la fruita’

17/01/2024

Aquest dimarts s’ha celebrat al CEI Balaguer la cloenda de l’exposició divulgativa ‘L’ànima de la fruita’ i la presentació del catàleg de la mostra, la qual ha anat a càrrec de Marién Moreno, i que ha estat organitzada des de l’UGT FICA Catalunya.

A l’acte han assistit Lorena González, paera en cap de Balaguer; Ramon Moreno, secretari general de política social i ocupació de la UGT Lleida; Marien Moreno, artista responsable del projecte; Alicia Buil, secretària del sector agroalimentari de la UGT FICA Catalunya; i Xavier Perelló, secretari general de la UGT FICA a les terres de Lleida. 

L’exposició reflexiona a través de les fotografies i els textos sobre les condicions laborals i de vida que pateixen les persones que fan de temporers als camps de les terres de Lleida. A partir de diferents testimonis, Marién Moreno estableix un diàleg visual amb l’espectador, amb imatges directes i impactants, que mostren la duresa de la seva quotidianitat.

Pelar una poma. Menjar un préssec. Tastar una nectarina. Aquestes són accions quotidianes que fem habitualment sense pensar quines realitats hi ha al darrere. En una societat on els problemes mediambientals cada cop angoixen més, s'imposa el comerç de proximitat perquè aquest planeta sigui sostenible. Però, estem fent un bé a la Terra, si els treballadors i treballadores que cullen i cuiden el camp ho fan en condicions indignes? Què s'amaga darrere de cada peça de fruita que ens arriba a la taula?

El sector agroalimentari és el sector industrial líder a Catalunya i produeix prop d'un milió de tones de fruita. A la demarcació de Lleida hi ha més de 50.000 hectàrees d'aquest cultiu que ocupen unes 34.622 persones de manera estable, però itinerants moltes més.

Els temporers i temporeres de la fruita es contracten per jornades. A l'època de recol·lecció, les seves jornades són de 9 hores diàries, o més, i poden omplir entre 40 i 50 cubs d'uns 12 quilos en una hora. En total, al final de la jornada, les seves esquenes hauran transportat uns 30.000 quilos de fruita a un preu de 7,80 euros per hora. Desconeixedors dels seus drets, s'obvia majoritàriament la prevenció i la salut laboral.

El canvi climàtic també ha afectat la recol·lecció de la fruita. Aquesta cada cop es fa a temperatures més altes. Cops de calor o malalties associades a problemes múscul esquelètics són cada cop més freqüents, alhora que atempten contra el dret a una feina digna. Als temporers i temporeres se'ls ha de garantir una feina i un salari dignes. L’any 2015 les Nacions Unides va aprovar l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Aquests dos instruments han de permetre un món allunyat de discriminacions, en el que totes les persones tinguin accés a una vida digna.

Marién Moreno és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, ha estudiat a l'Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i té estudis de doctorat a la Humboldt-Unlversität de Berlín. Actualment es dedica al reportatge social com a mitjà d'expressió per donar visibilitat a realitats i diferents punts de vista. El principal objectiu de la seva obra és reflexionar sobre la societat actual que ens envolta.

L’exposició s’ha pogut veure al CEI Balaguer entre el 22 de novembre de 2023 i el 22 de gener de 2024.

Infolleida