El mestre Jordi Savall amb Hespèrion XXI donarà el tret de sortida al Mil·lenari de Sant Pere de Ponts

06/03/2024

Atès l’aforament reduït de la col·legiata (150 persones), l’Ajuntament de Ponts i Lleida Tv oferiran la retransmissió en directe i de manera gratuïta del concert des de la sala municipal 1 d’Octubre

La col·legiata de Sant Pere de Ponts comptarà amb un ambaixador de luxe en el concert inaugural de celebració del seu Mil·lenari (1024 - 2024). El mestre Jordi Savall interpretarà avui dimecres a la tarda (19 hores), acompanyat del seu prestigiós conjunt instrumental Hespèrion XXI, el programa ORIENT-OCCIDENT · Diàleg de les ànimes davant del públic que va exhaurir les entrades per a aquesta actuació en menys d’una hora. És per aquest motiu que l’Ajuntament de Ponts habilitarà la sala municipal 1 d’Octubre per poder retransmetre el concert en directe, en col·laboració amb Lleida Tv, i oferir-lo gratuïtament a tota la ciutadania. El concert inaugural del Mil·lenari farà un repàs a les músiques cristianes, jueves i musulmanes juntament amb les tradicions de l’entorn del Mediterrani entre els anys 1100 i 1400 i sumarà el públic de Sant Pere amb el de la sala 1 d’Octubre on hi haurà, entre d’altres, els professors i alumnes de l’Escola municipal de música de Ponts.
 
Als actes inaugurals de la commemoració cal sumar-hi l’actuació de la cantant Lídia Pujol, en el marc de la setmana de celebració del Dia Internacional de la Dona, que actuarà el dissabte 9 de març a les set de la tarda a Sant Pere amb un projecte articulat ad hoc per encàrrec de l’organització. Pujol, que es troba en plena celebració dels seus 20 anys de trajectòria artística, presentarà el concert Dona’m la mà. Soc l’altra mà, no una costella, acompanyada d’un conjunt de músics excel·lents, molts d’ells col·laboradors de la cantant des de fa anys, com és el cas de Dani Espasa al piano, Miquel Àngel Cordero al contrabaix, Xavi Lozano als instruments de vent, Mohamed Ayoub a la veu i el llaüt, i Mohamed Soulimane al violí.
 
Reblarà els primers compassos de la celebració del mil·lenari l’actuació aquest diumenge 10 de març, a les dotze del migdia, de la Rufaca Folk Jazz Orchestra, la big band d’arrel creada pel músic Sergi Vergés que mescla la sonoritat tradicional de melodies pirinenques interpretades per l’Escola Folk del Pirineu amb el jazz més contemporani. La veu solista pertany a Magalí Sare en una proposta que aglutina prop d’una vintena de músics de primer nivell. Aquesta actuació tindrà lloc a l’exterior de Sant Pere de Ponts i serà gratuïta.
 
A banda de les activitats musicals, l’Ajuntament de Ponts ha organitzat un cicle de sis conferències bimensuals i gratuïtes comissariat pel Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medievals de la Universitat de Lleida. El cicle, que va començar el mes de gener passat, programarà la seva segona sessió aquest dijous 7 de març a les set de la tarda, a càrrec de l’historiador Jordi Bolós. En aquest sentit, la sala d’actes de l’Ajuntament de Ponts acollirà la conferència de Bolós, intitulada “Castells i paisatges del segle XI als comtats catalans”.
 
Les entrades per al concert de Lídia Pujol encara es poden adquirir en línia a través del web municipal www.ponts.cat (via la plataforma www.entrapolis.com) i físicament al Patronat de Turisme de Ponts. La resta d’activitats són gratuïtes (o les entrades estan esgotades) i no cal fer-ne reserva prèvia.
 
Infolleida. Foto: David Ignaszewski.