El primer correfoc del sabó serà la gran novetat de la fira Net de Montgai, declarat Poble d’ofici singular del sabó

13/04/2023

El certamen, que s’ha presentat a la Diputació de Lleida, celebrarà diumenge vinent la seva 14a edició, com sempre dedicada al sabó i a la cosmètica natural. Entre d’altres activitats, es recrearan els oficis de morcaire i barrellaira, i hi haurà una quinzena de parades temàtiques i una trentena d’expositors artesans de productes de proximitat

La 14a edició de Net, la fira del Sabó i la Cosmètica Natural, se celebrarà diumenge vinent, 16 d’abril, a Montgai, declarat Poble d’ofici singular del sabó, amb la gran novetat de comptar amb un correfoc de sabó, una proposta pionera a Catalunya.

La presentació del certamen ha tingut lloc aquest dijous a la Diputació de Lleida en un acte que ha comptat amb la participació la diputada Helena Martínez, de l’alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, i d’una de les saboneres del poble, Imma Vela. L’organització de la fira va a càrrec de l’Ajuntament, l’Associació d’Artesans Saboners de Catalunya i l’Associació L’Obrador, tot plegat amb el suport de la Diputació de Lleida.

El que es podria anomenar ‘corresabó’ serà un dels eixos d’aquesta edició. Se celebrarà de 5 a 6 de la tarda del diumenge amb l’animació musical dels Grallers de Bellvís i inclourà, tal com ha detallat Jaume Gilabert, “un ràpel des de l’església”, en el que vol ser una activitat que té com a principal objectiu atraure la participació activa d’un públic familiar, a més de l’habitual interessat en la temàtica de la fira.

Gilabert també ha dit que la fira està plenament consolidada i que és, al marge d’un factor dinamitzador de l’economia local, una referència dins el sector del sabó perquè és “molt específica i professionalment té un gran valor afegit”. Un sector que, a més, quan es va començar a fer la fira no estava ni agrupat ni regularitzat, i que avui dia ho està plenament, amb la qual cosa l’alcalde ha reivindicat el paper que, en aquest sentit i en molts d’altres, ha exercit la fira com a pionera que ha estat.

Una altra de les activitats destacades d’aquesta edició serà, de 12 a 1 del migdia, la recreació dels oficis del morcaire i barrellaira. El primer el duien a terme persones que antigament recollien les morques d’oli dels molins i de les cases, mentre que el segon consistia en la recollida de la planta de la barrella que servia per fer lleixiu, ingredient imprescindible en l’elaboració del sabó.

La demostració de l’elaboració artesana del sabó serà, un cop més, un dels punts d’atracció, i així s’hi ha referit Imma Vela, que ha explicat que el seu objectiu és “aprendre de les mestres saboneres de Montgai”. Vela ha precisat que fer el sabó de caldera “no és gens fàcil, és molt més elaborat i es necessita molta experiència”, per la qual cosa poder treballar “al costat de les mestres saboneres de Montgai és tot un honor i un luxe”.

En qualsevol cas, Helena Martínez ha volgut lloar l’esforç que fa un Ajuntament com és el de Montgai “per incorporar la perspectiva de gènere a les activitats del poble”, en aquest cas concret de la fira “donant visibilitat a la contribució de les dones en l’àmbit rural”, dignificant la seva feina i posant en valor la seva aportació.

La inauguració de la fira Net anirà a càrrec de la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, a les 12 del migdia. L’esdeveniment firal, que serà a la plaça Prat de la Riba i al carrer Pare Mirats, comptarà amb una quinzena de parades de sabons i cosmètica natural, i una trentena d’expositors artesans de productes de proximitat de la zona, així com espectacles de bombolles gegants a càrrec del Mag Reivax i també animació musical durant tota la fira a càrrec dels Grallers de Bellvís i els Capgrossos de Montgai.

Cal destacar, igualment, que la fira s’iniciarà a primera hora del matí amb la 7a edició de la Marxa del Baix Sió, que forma part del projecte Marxa.cat, una iniciativa que té entre els seus objectius promoure la pràctica saludable de l’esport i afavorir el coneixement i respecte de l’entorn. Els participants poden escollir fer un recorregut lliure sense aglomeracions de sortida ni d’arribada i tindran fins a les 14.00 hores per completar el trajecte. Totes les persones inscrites rebran un regal per la seva participació.

En aquesta edició de la Marxa, es proposen dos recorreguts, un de 21,80 quilòmetres (Ruta Sisó) i un altre d’11,20 (Ruta Xoriguer). Passaran per cinc municipis: Montgai i Butsènit, Penelles, Bellmunt, Cubells i Flix (Balaguer). La Marxa permetrà observar espais com la Plana de l’Urgell des de Rocafinestres, els secans des de la Font Amarga i les vistes del Prepirineu des del Mirador del Baix Sió. Tot això amb uns paisatges de plena primavera amb els contrastos entre el regadiu i els secans, i amb la presència de la rica varietat d’ocells esteparis i l’abundant flora de la zona.

Infolleida