El Punt de Voluntariat dels Serveis Socials de la Noguera presenta l’informe del Panoràmic de les entitats de la comarca

07/11/2019

El dia 6 de novembre l’Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera va presentar el resultat de l’estudi de les entitats i associacions de la comarca que ha fet amb l’eina Panoràmic de l’Observatori del Tercer Sector.

En l’estudi, que es va fer entre el novembre del 2018 i el maig del 2019, hi han participat un total de 159 entitats, de les 175 actives que hi ha comptabilitzades a la Noguera, un èxit de participació en comparació amb d’altres territoris, ja que suposa comptar amb la participació del 90% del total d’organitzacions arrelades a la comarca, fet que ha permès obtenir una fotografia molt completa del teixit associatiu de la Noguera.

A grans trets, els principals àmbits d’actuació de les entitats de la Noguera són la cultura, l’acció social i l’esport; la forma jurídica que més predomina és l’associació amb el 95%, 7 de cada 10 entitats tenen entre 3 i 30 persones implicades en el dia a dia; 1 de cada 4 compta amb projectes de voluntariat; en les juntes les dones representen el 46% i en la presidència el 37%, i el volum d’ingressos no supera els 5.500 euros anuals.

El motiu pel qual dels del Consell Comarcal de la Noguera s’ha impulsat la realització del Panoràmic de la comarca es troba en la posada en marxa fa prop de dos anys del Punt de Voluntariat dels Serveis Socials per començar a treballar per enfortir i millorar el teixit associatiu de la comarca que es troba molt atomitzat, amb manca d’organització i treball en xarxa. Amb la informació que ofereix l’estudi el Punt de Voluntariat ja pot començar a dissenyar actuacions adaptades a l’especificitat de la Noguera, per promoure el voluntariat, fomentar la participació ciutadana i la cohesió social. A més, també servirà per implementar projectes d’altres àmbits dels Serveis Socials de manera més especifica i adequada a cada sector d’actuació.

Van participar en la presentació Marc Viñas,  subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat de la Generalitat; Araceli Crespo,  responsable del PFAVC i Assessorament al Món Local i Administracions Públiques, i Montse Fernández, de l’Observatori del Tercer Sector.

Infolleida