La Cooperativa d’Artesa de Segre, finalista als premis a la Innovació Tecnològica 2023, en categoria d’empresa agrària

16/01/2024

Amb un projecte per recuperar cultius antics sostenibles al terreny, que permetin la viabilitat de l’agricultura al territori i evitin el despoblament rural

L’Agropecuària d’Artesa de Segre SCCL ha estat finalista als premis PITA (Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària) i RuralApps 2023, en categoria d’empresa agrària, que atorga el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. Aquests guardons es convoquen des del 2001.


El projecte defensat per la Cooperativa d’Artesa, aposta per la revalorització i recuperació de cultius antics, sostenibles i resistents al terreny, per contribuir a la viabilitat de l’agricultura al territori i evitar el despoblament rural. Amb aquest propòsit, s’han desenvolupat un seguit de solucions agrícoles viables per permetre als agricultors de la zona de poder viure de la producció ecològica. En concret, s’està treballant amb cultius cultivats antigament a la zona com els cereals Florence Aurora, Espelta o Blat Egipci o lleguminoses com la Llentia Padrina o el Cigró Alta Segarra.


La producció d’aquests cultius, ha suposat l’inici de la diversificació del marc agrari, que en els últims anys s’havia basat principalment en el conreu d’ordi i el blat. Els beneficis del canvi han estat molt notables. Entre aquests, cal destacar l’obtenció d’una fixació òptima de nitrogen al sòl, poder adaptar la data de sembra per a poder millorar el control de les males herbes i potenciar l’aparició d’un gran reservori de fauna auxiliar que permet fer un control biològic natural. A més, amb la transformació d’aquests cultius en productes per consum humà, també s’estan explorant noves solucions alimentàries per donar resposta tant a les diferents intoleràncies alimentàries existents, com a la creixent demanda de productes vegetarians o vegans.
Infolleida