La falta de portadors amenaça les colles geganteres de molts pobles de Lleida

06/09/2019

Térmens ha fet una crida per a la festa del proper dia 12 de setembre

L’ajuntament de Térmens ha fet una crida als veïns del poble per trobar portadors per als quatre gegants del municipi el dia gran de les festes, el proper dia 12 de setembre davant la falta de personal. Ponts ha fet el mateix per treure els capgrossos i requereix joves voluntaris majors de 10 anys perquè siguin els que portin aquestes figures de paper cartró. Aquesta problemàtica la viuen moltes de les colles geganteres de les comarques de Lleida, especialment durant la primavera i estiu, segons va explicar el director de la Coordinadora de Geganters i Grallers de les Comarques de les Terres de Lleida, Enric Figueres.

“Les colles funcionen però costa molt treure les figures per falta de personal. És el treball més dur i menys visible d’un grup, que també es compon de músics que toquen les gralla i diversos acompanyants”, va dir. Va assegurar que la falta de portadors és el greu problema del món geganter en l’actualitat, principalment per la temporalitat de les trobades i cercaviles. “Tothom té la seua feina i treure una figura requereix de temps i disponibilitat”.

La situació es repeteix en els grups més petits o de pobles perquè a les colles més grans o de ciutats és l’ajuntament el que paga a persones que porten les figures, segons van confirmar ahir fonts de la regidoria de Cultura de la Paeria de Lleida. Van assegurar que es paga a semiprofessionals perquè facin aquestes tasques de treure les figures i que és una cosa habitual. Segons Figueres és un problema generacional la solució del qual passaria per incentivar aquest tipus de cultura popular a través de les escoles. Alguns dels grups no han pogut treure tots els gegants o han suspès la sortida per falta de personal, tal com reconeixen els caps de colla de Montoliu de Lleida o de Miralcamp, Anabel Cerezo i Àlex Miret.

En la majoria dels casos cada gegant requereix dos portadors per rellevar-se en les trobades populars. Aquesta manca de professionals ha provocat la creació d’un grup de voluntaris que es desplaça pels pobles per treure els gegants i poder disfrutar de la festa popular. “Gent voluntària que s’ofereix en dies puntuals i festius i disposada a mobilitzar-se per diferents pobles de Lleida”, va explicar Annabel. Un total de 32 colles formen part de la Coordinadora de Geganters i Grallers de les Comarques de les Terres de Lleida i entre elles s’ajuden si cal o es requereixen portadors, va explicar Cerezo.

El cap de colla de la Fal·lera Gegantera de Tàrrega, Robert Tavira, va reconèixer que “cada vegada hi ha menys portadors” si bé va assegurar que “sempre acabem trobant algú per treure les figures”.

A Tàrrega no ha estat necessari contractar persones però sí d’una colla de grallers que, segons Tavira, “pot costar entre 100 i 120 euros”, va dir. Guissona va fer una crida per trobar portadors per a aquest cap de setmana vinent.

SEGRE.COM