La galop de Balaguer serà una de les protagonistes de la capitalitat de la sardana 2022

24/02/2022

El proper divendres dia 4 de març es farà un curs de la Galop adreçat als monitors del Saltem i Ballem perquè es pugui ensenyar a totes les escoles d'arreu de Ponent

Aquest mes de febrer han començat els tallers d’ensenyament de sardanes a les escoles ‘Saltem i Ballem’, que enguany presenten com a novetat l’aprenentatge d'una segona dansa, la Galop de Balaguer, coincidint amb la capitalitat de la sardana 2022.

Totes les escoles de la ciutat s'han incorporat als tallers Saltem i Ballem per aprendre la sardana i la Galop de Balaguer, arribant a gairebé quatre-cents alumnes corresponents a setze grups. L’escola Mont-roig és el centre que hi participa amb més cursos, amb els alumnes de tercer, quart, cinquè i sisè, seguida de l’Escola Gaspar de Portolà, amb quatre grups de tercer i quart. La resta de centres hi participen amb un o dos grups, de tercer o de quart.

El divendres dia 4 de març s’impartirà un curs de la galop als monitors del Saltem i Ballem per tal que també es pugui ensenyar a totes les escoles d'arreu de Ponent. Així mateix, s’ha encarregat al músic Dani Gasulla l’arranjament per a cobla, perquè aquesta dansa es balli a la festa escolar de fi del curs de sardanes del 30 d'abril.

L’ajuntament de Balaguer, a través del Museu de la Noguera, va recuperar l’any 2017 aquesta dansa per tal de fer una ballada popular en motiu de la Festa de l'Harpia, tot recordant l'antiga fira dels enamorats i la tradició que hi anava lligada. La música de la Galop de Balaguer es va recuperar, a partir de les partitures de Joan Amades, pel professor Xavier Piñol de l'Escola Municipal de Música de Balaguer i els passos del ball pel director de la Xemeneia, Espai de Dansa, Albert Bonet.

La Galop era una dansa que es ballava al mes de setembre, en el marc d'una fira de bestiar, coneguda com la Fira dels Enamorats, i on antigament s'hi pactaven molts casaments. La dansa hauria servit per facilitar el primer contacte entre els futurs promesos.

D'altra banda, ja s'han posat a la venda les entrades per al concert de Roger Mas i la Cobla Sant Jordi al Teatre Municipal de Balaguer. 

Amb aquest concert, la capital de la Noguera donarà el tret de sortida als actes de la capitalitat de la sardana el 19 de març.

El cantautor solsoní, Roger Mas, presentarà un singular repertori acompanyat per una de les cobles més sòlides i de major projecció del moment: la Cobla Sant Jordi.

El concert amb Roger Mas i la Cobla Sant Jordi del dissabte dia 19 de març començarà a les 7 de la tarda i el preu de l'entrada és de 5 euros. Les entrades es poden reservar a entradesteatre.balaguer.cat

En aquest concert inaugural dels actes de la Capital de la Sardana es presentarà a més el CD del concert enregistrat amb la Bellpuig Cobla el passat 6 de gener al Teatre Municipal.

Els actes de Balaguer Capital de la Sardana 2022 es perllongaran fins finals de febrer de 2023 amb una atapeïda agenda sardanista i cultural que pretén donar a conèixer la ciutat arreu de país i alhora reivindicar el paper de la sardana com a eina cultural.

Infolleida