La Generalitat obrirà al setembre la fossa de la Guerra Civil de Foradada

21/08/2019

Les excavacions a tot Catalunya des del 2017 han permès recuperar les restes de 292 persones

El Pla de fosses de la Generalitat, en marxa des del 2017, ha permès l’obertura de 21 fosses de la Guerra Civil i la recuperació de 292 persones. D'aquestes, set han pogut ser identificades. Des de la Transició fins a l’inici del Pla, s’havien obert a Catalunya 28 fosses, recuperat 58 cossos i identificat unes altres set persones. Per tant, en només dos anys, el Pla ha multiplicat per cinc el nombre de persones recuperades i ha igualat el nombre d’identificats, segons apunta a Generalitat.

A finals de 2017, el Pla va permetre iniciar les excavacions de les fosses del Soleràs (Garrigues) i Miravet (Terra Alta), on es van trobar 146 i 99 persones, respectivament. Es tracta de les fosses més grans excavades fins ara a Catalunya pel que fa al nombre d’individus trobats.

Les últimes excavacions s’han portat a terme entre el maig i el juliol d’aquest 2019 Caseres i Batea (Terra Alta) i al Cementiri d’Alguaire (Segrià), on els treballs estan encara en curs.

El Govern ha anunciat que les pròximes excavacions seran a Foradada (Noguera) i al Cementiri de Salomó (Tarragonès). L’actuació a Foradada es farà al setembre i preveu recuperar almenys un individu d’una fossa ubicada a la Serra Alta, on van tenir lloc diversos dies de combats entre l’exèrcit republicà i les tropes rebels que avançaven pel territori.
SEGRE.COM