La Paeria de Balaguer presenta el programa "De Nadal a Reixos" 

23/11/2022

La Paeria de Balaguer presenta els actes i les activitats “De Nadal a Reixos” d’enguany. En aquest primer any sense restriccions per la pandèmia, la ciutat encara unes Festes amb molta varietat de propostes de les diferents àrees de la Paeria.

Un dels primers actes que es presenta és l’Encesa de les Llums de Nadal, que es farà el proper dia 2 de desembre a partir de les 18.30 h a la plaça del Mercadal, i amb el qual arribarà a la ciutat la Polsim, personificació de l’Estel, i per tant encarregada d’il·luminar la ciutat. Es farà una xocolatada i les diferents associacions de comerciants de la ciutat presentaran les campanyes de Nadal aprofitant la inauguració de la Pista de Gel, amb una breu exhibició de patinatge artístic de la mà del Club Patí Alguaire, i que a partir de l’endemà dissabte dia 3 ja estarà oberta a la ciutadania. En aquest acte, la Missatgeria de Reixos farà entrega als representants de les associacions de comerciants de les bústies per recollir les cartes i l’Escola Municipal de Música de Balaguer realitzarà una cantada de nadales.   

El Mercat de Santa Llúcia – Fira dels Alls és el mercat més tradicional d’aquestes dates, i se celebrarà durant el dissabte dia 3 de desembre als carrers del Centre Històric de 9.30 a 20.30 h. Enguany el mercat de Santa Llúcia torna a la normalitat després de dos anys de pandèmia i es recupera la seva habitual localització als carrers comercials del Centre Històric, coincidint amb el tradicional mercat setmanal dels dissabtes a la plaça del Mercadal.

Un any més, amb la celebració del Mercat de Santa Llúcia, arribaran a la ciutat les patgesses Albaflor, que forma part de l’univers de l’Or de Melcior; Dolldargent, que forma part de l’univers de l’Encens del rei Gaspar; i Ditsdeseda, que junt amb Baltasar simbolitzen l’univers de la Mirra. Les patgesses apareixeran de diferents comerços del centre per unir-se al seguici, que s’iniciarà a la plaça Mercadal i que recorrerà els carrers fins arribar a la plaça del Pou, on les rebrà el paer en cap. Tot seguit, el grup Vermut Flames oferirà un concert mentre la Missatgeria recull les cartes dels nens i nenes, i expressen els seus desitjos de Reixos a les patgesses.

Les patgesses estaran del 19 al 21 de desembre al Casal Lapallavacara per a rebre els nens i nenes dels centres escolars de la ciutat.

El dia 24 de desembre a les 18 h al Teatre municipal es viurà el Caga-Soca de Nadal, amb l’espectacle infantil i familiar "Ara ve NaSdal", del Replà Produccions. En aquesta proposta els encarregats del teatre treballen, a bon ritme, per a deixar-ho tot a punt per les activitats nadalenques. Un dia reben la visita inesperada d’una turista molt singular que farà que visquin un Nadal molt diferent. Seguidament els infants podran fer cagar la Soca, de la qual sorgiran els personatges de les Llamineres, que estaran al vestíbul amb una gran sorpresa i esperant-los per fer una xocolatada.

El dia 26 a les 18 h es farà el tradicional Concert de Sant Esteve al Teatre municipal, a càrrec de l’Orfeó Balaguerí.

L’endemà dia 27 s’inaugura l’espai del Cosmolúdic, el qual formarà part de la programació “De Nadal a Reixos” un any més, consolidant-se com un dels espais de lleure de referència al territori durant les vacances escolars de Nadal. Al 2019 hi van passar una mitja de 350 nens i nenes al dia, sense comptar els acompanyants. Després de dos anys d’aturada per la pandèmia, Cosmolúdic es reprèn enguany. En aquest els infants i joves de 2 a 14 anys podran participar d’un seguit d’activitats i tallers de tot tipus -esportives, lúdiques, pedagògiques, culturals o artístiques- i s’incorpora la novetat de l’Eco-xoc, una activitat que tindrà el reciclatge com a eix conductor.

D’altra banda, se segueix apostant per la vessant artística, amb el taller dels il·lustradors Ramon Mayals i Mònica Boladeres, que fa extensiu al Cosmolúdic els projectes a més llarg termini que es duen a terme a la ciutat, com és el cas de la Jornada d’Il·lustració i disseny gràfic de l’Encontats.

L’espai estarà obert des del dimarts dia 27 de desembre fins al dijous dia 5 de gener.

 

El mateix dia 27 es farà la Foguera dels Innocents, un acte que recupera la celebració del solstici d’hivern, pel qual a partir d’aquestes dates els dies comencen a allargar-se i per tant se celebra com la llum avança sobre la foscor. Precisament en aquest context sorgeixen els personatges dels Carboners, encarregats de repartir carbó la nit del 5 de gener i sorgits de la foguera de les soques encesa pels diables Bèsties Feréstegues el 27 al vespre.

Aquest acte estarà amenitzat pel grup Ponent Roots, i comptarà amb un parell de Food trucks. Des de la Paeria es fa una crida perquè les persones assistents vinguin preparades per fer-se el sopar amb la mateixa brasa resultant de la foguera i s’anuncia el muntatge de taules i cadires. Per tant un espai de trobada i de gresca pels no tan petits.

El dia 29 a partir de les 18 h les patgesses i els seus acompanyants visitaran el Cosmolúdic, i rebran les cartes dels nens i nenes que ho desitgin. També hi haurà un espai dedicat a l’imaginari dels Reixos en el qual podran pintar i endur-se a casa els personatges i fer-ne un pessebre.

El mateix dia 29 es farà l’activitat On és la meva pipa? de 10 a 13 h al Museu de la Noguera. En aquest, els més petits podran deixar la seva pipa o xumet perquè ja són prou grans, i descobrir el lloc de la ciutat on es conserven les coses importants.

Finalment el dia 5 de gener es rebran els Reixos, els quals arribaran a l’església del Sagrat Cor junt amb les patgesses i tot el seguici. La cavalcada passarà pels carrers Barcelona, Pare Sanahuja, Pere III i  fins arribar a davant de la Casa de la Paeria, on rebran als nens i nenes que els vinguin a veure.

 

Més informació:

DE NADAL A REIXOS 2022-23

La ciutat de Balaguer du a terme unes Festes de Nadal amb la cultura popular i les tradicions com a principal eix vertebrant de totes les propostes. A partir de tot un imaginari repensat i amb la influència d’autors com Josep Carner-Ribalta, s’ha dut a terme una posada en escena que pretén recuperar la memòria de la ciutat i repensar les tradicions des d’una perspectiva contemporània.

Amb personatges com la Polsim, les patgesses, les Llamineres o els Carboners la ciutat comença el “De Nadal a Reixos” d’enguany.

Amb l’arribada de la Polsim i l’Estel de Nadal, els quals porten la llum i la màgia a la ciutat, s’encendran les llums dels comerços i dels espais públics. El personatge de la Polsim simbolitza la llum de Júpiter, que segons els astrònoms hauria estat l’estel brillant que hauria guiat els Tres Reis. La Polsim és el personatge que porta la llum de Nadal, i per tant la màgia i l’esperança que aquests dies inunden pobles i ciutats.

 

L’Estel de Nadal serà un dels elements protagonistes d’aquests dies, el qual passarà de balcó en balcó d’aquelles persones que ho desitgin, il·luminant el seu pas per Balaguer.

Igualment la Polsim serà l’encarregada de dipositar la màgia en 3 objectes molt especials: un braçalet, un anell i un fragment de corona. Aquests objectes seran cedits a tres dones de Balaguer, les quals durant els dies de Nadal esdevindran les Patgesses, uns personatges màgics portadores de l’essència dels Reis i encarregades de preservar els objectes fins l’arribada de Ses Majestats.

 

Aquestes patgesses són Albaflor, que juntament amb el Rei Melcior simbolitzen l’univers, el món natural i el territori; Dolldargent és la patgessa de l’univers de l’Encens i del Rei Gaspar, els quals simbolitzen el món espiritual, les llegendes i les tradicions; i finalment Ditsdeseda, la qual junt amb Baltasar són l’univers de la Mirra, el qual simbolitza la humanitat, la cultura i els valors.

També la Polsim serà l’encarregada d’atorgar aquesta màgia a la Soca, per a què pugui cagar les llaminadures i els obsequis als més petits.

Infolleida