La Paeria, la Confederació Sardanista de Catalunya i l’Associació Balaguer Capital de la Sardana formalitzen el conveni amb el qual oficialitzen l'acord per tirar endavant un ampli programa d'actes per celebrar l'any que ve la Capitalitat de la Sardana

27/10/2021

El tret de sortida oficial als actes de la Capitalitat de la Sardana el donarà un concert de Roger Mas i la Cobla Sant Jordi el 19 de març al Teatre Municipal

 

Aquest dimecres ha tingut lloc la signatura d'un conveni entre la Paeria de Balaguer, la Confederació Sardanista de Catalunya i l’Associació Balaguer Capital de la Sardana.

 

Amb la signatura d'aquest conveni s'oficialitza l'acord i la voluntat de totes les parts per tirar endavant un ampli programa d'actes per celebrar l'any que ve la Capitalitat de la Sardana a la ciutat de Balaguer.

 

L’acte s’ha fet a la casa Paeria de Balaguer i ha comptat amb la presència del paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; el coordinador de la Capital de la Sardana, Víctor Sallés; el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Xavier Tresserras; i el president de l’Associació Balaguer Capital de la Sardana, Jaume Marvà.

 

El tret de sortida oficial als actes previstos el donarà un concert de Roger Mas i la Cobla de Sant Jordi el 19 de març al Teatre Municipal. Així ho ha anunciat Jordi Ignasi Vidal, que també ha parlat de "propostes de fusió  per treure la sardana del seu àmbit de confort i apropar-la a més gent".

 

Balaguer fa mesos que treballa en el programa d'actes per commemorar l'any que ve la Capitalitat de la sardana, un distintiu itinerant, d’un any de durada, que permet a la ciutat amfitriona organitzar tota mena d’activitats per  convertir-se en un pol d’atracció de visitants d’arreu de Catalunya. A partir del dissabte 19 de març de 2022 està previst que Balaguer aculli una seixantena d’actes amb el fil conductor de la sardana o la música de cobla i que això tingui un important impacte tant pel que fa a la projecció mediàtica com d’impacte econòmic per a la ciutat.

 

Entre els actes previstos destaca, a banda del concert de Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, l'edició d'un disc de sardanes balaguerines que recollirà 100 anys de música de cobla dedicada a Balaguer. Ho ha explicat en aquest cas, el president de l'Associació Capital de la Sardana, Jaume Marvà, que ha assenyalat que s'estan recuperant partitures de sardanes dedicades a Balaguer. El mateix Marvà s'ha mostrat també molt satisfet perquè l'any que ve molts nens i nenes aprendran a ballar sardanes dins de l'horari lectiu a través del programa Saltem i ballem, al qual s'han sumat les escoles de la ciutat. També Marvà ha recordat que aquesta setmana acaba el termini per presentar-se al certamen de composició de sardanes per tal d’escollir la sardana que portarà el títol Balaguer Capital de la Sardana 2022.

 

A partir del 29 d'octubre un jurat, integrat per persones vinculades al món de la sardana i  de reconeguda qualificació  musical i/o artística, es reunirà per valorar el compliment de les bases dels originals i seleccionar les tres sardanes finalistes.

 

Aquestes tres composicions seran interpretades, per ordre de rigorós registre, per una cobla a determinar, en el tradicional Concert de Reis de Balaguer. El  jurat  determinarà, aleshores, la sardana guanyadora i el públic assistent atorgarà, també,  un premi.

 

El premi a la sardana guanyadora, a més de portar el nom de Balaguer Capital de la Sardana 2022, tindrà una dotació econòmica de 1.200 euros, la de les altres dues finalistes serà de 300 euros i l’elegida pel públic, de 200 euros.

 

El programa d'actes, d'altra banda, pretén treure la sardana del món sardanista i apropar-la al conjunt de la gent amb actes participatius i inclusius, "que intervingui en tots els àmbit de la cultura catalana", segons paraules del coordinador de la capital de la sardana, Víctor Sallés, que s'ha mostrat convençut que aquest objectiu s'assolirà. En aquest sentit ha augurat que la Capitalitat de la sardana a Balaguer serà tot un èxit.

 

En la mateixa línia s'ha pronunciat el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Xavier Tresserras, que també s'ha mostrat molt content perquè Balaguer sigui la capital de la sardana el 2022. Segons ha dit, "és un lloc on s'ha de promocionar la sardana i fer de la capital de la Noguera una de les ciutats del país on la sardana sigui més ben valorada".

 

D'altra banda, ha quedat suspès el curs de formació de monitors i monitores sardanistes que s'havia de fer a Balaguer adreçat a totes aquelles persones que desitgin formar part de l’equip de monitores i monitors de sardanes dels nous tallers a les escoles que s’iniciaran el segon trimestre de l’any vinent.

 

El curs, finalment, s'ha suspès per manca d'inscrits i la poca tradició sardanista a Balaguer, segons ha explicat Jaume Marvà que, tot i això, ha assenyalat que els tallers a les escoles es faran igualment. En aquest sentit ha fet una crida "perquè les escoles que encara no s'han apuntat al programa Saltem i ballem ho facin".

 

Balaguer celebrarà la Capital de la Sardana l'any 2022. No ho ha fet aquest 2021 tal i com estava previst inicialment, ja que la pandèmia de la covid-19 va obligar a traslladar a enguany la Capital de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols prevista pel 2020.

Infolleida