L’Ajuntament d’Àger i la UAB signen un conveni per crear un campus d’arqueologia a la Vall

15/10/2022

Permetrà a l’estudiantat fer pràctiques als jaciments arqueològics del territori

L’Ajuntament d’Àger ha signat un conveni de col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb l’objectiu de crear el Campus d’Arqueologia UAB Vall d’Àger, que permetrà la docència de camp de graus, màsters i doctorats impartits per la UAB de l'àmbit de l’arqueologia a les instal·lacions de l’Ajuntament d’Àger, així com facilitar les activitats de recerca i el desenvolupament científic en el camp de l'arqueologia i del patrimoni.

 

Han signat el conveni l’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués, i el rector de la UAB, Francisco Javier Lafuente. L’acord, que permetrà la recerca arqueològica a Àger, tindrà una durada de quatre anys, i serà prorrogable fins als vuit anys. D’ara endavant, el consistori d’Àger garantirà al personal acadèmic i a l’estudiantat de la UAB l’accés i l’ús de les instal·lacions i els serveis municipals, mentre que la universitat es responsabilitzarà de la realització de la docència de les pràctiques de camp del grau d'Arqueologia, màsters o doctorats al municipi.

 

Pràctiques del grau d’Arqueologia a la Vall d’Àger

En concret, la col·laboració consistirà en la realització de les pràctiques de camp del grau d'Arqueologia i de treballs arqueològics, especialment al jaciment arqueològic de Santa Coloma, tot i que, a causa de la gran riquesa arqueològica de la Vall d’Àger, no es descarta que hi hagi altres jaciments arqueològics que puguin suscitar interès.

 

D’aquesta manera, l’Ajuntament d’Àger referma encara més el seu interès en promoure les activitats docents i de recerca al conjunt de jaciments arqueològics reconeguts i no reconeguts de la Vall, que atorguen valor al patrimoni del municipi i contribueixen al seu desenvolupament econòmic, social i cultural. El Campus d'Arqueologia UAB Vall d’Àger estarà al servei de tota la comunitat científica nacional i obert a la col·laboració internacional en l'àmbit de la recerca.

 

L’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués, ha explicat que la creació d’aquest campus farà possible la investigació i el desenvolupament científic en el camp de l'arqueologia i el patrimoni, i es convertirà en una eina essencial en la formació dels i les estudiants. A més a més, per a Burgués, serà un element dinamitzador del patrimoni arqueològic del municipi i contribuirà a promoure la recerca arqueològica al conjunt de jaciments arqueològics reconeguts i no reconeguts de la Vall d’Àger, com a espai de referència en els diferents àmbits.

 

Grup de treball per fer un seguiment

Per fer un seguiment del campus, es crearà un grup de treball format per dos representants de l’Ajuntament d’Àger i dos de la UAB, que vetllarà pel compliment del conveni. En formaran part l’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués; el regidor d’Educació, Jordi Cortasa; Jesús Brufal, professor de la UAB que ha estat a càrrec dels recents treballs al jaciment de Santa Coloma d’Àger, i Oriol Vicente, coordinador de Patrimoni Cultural de la UAB.

 

Àger acull el VIII Raid Noguera

Aquest diumenge, 16 d’octubre, Àger acollirà una de les proves de la 18a Copa Catalana de Raids d'Esports de Muntanya, unes competicions que combinen diferents modalitats esportives i que es desenvolupen, per equips, en el medi natural. Es tracta de la cursa de resistència per equips Raid Noguera, que celebra la seva vuitena edició al Montsec. L’activitat és a càrrec del Centre de Promoció de Muntanya (CPAM) i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

Infolleida