Les persones afectades per fatiga post-Covid es recuperen més lentament que les que pateixen la síndrome de fatiga crònica

04/03/2021

La investigació se centra només en les dones, ja que s’està veient que els efectes secundaris en la població femenina són més elevats que entre la masculina, tot i que l’afectació de la malaltia en si és més severa en homes que en dones

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del diputat de Salut Pública, Albert Bajona, ha presentat aquest dijous en roda de premsa la investigació portada a terme per l’equip de recerca de l’IRBLleida, liderat pel doctor Lluís Rosselló, en què s’avaluen les característiques fisiològiques respiratòries, metabòliques i metabolòmiques en pacients amb fatiga post-Covid-19, en comparació amb pacients amb síndrome de fatiga crònica i el grup de control sa.

 

Les primeres conclusions de l’estudi apunten que hi ha importants diferències entre les valoracions fisiològiques i metabòliques entre els post-Covid i els de síndrome de fatiga crònica i sans, restant pendent l’estudi metabolòmic, que podria donar més informació dels mecanismes.

 

Fins a la data, s’ha observat que les persones que han passat la Covid tenen uns valors d’aprofitament d’oxigen inferiors als del síndrome de fatiga crònica (ja descrits en anteriors estudis); que la majoria del grup post-Covid no arriben al nivell d’esforç màxim per claudicació muscular i que la recuperació post-esforç és més lenta que als altres dos grups.

 

L’estudi vol ajudar a identificar l’encara desconeguda via fisiopatològica de la síndrome de fatiga crònica i a orientar la investigació per tal de descobrir possibles nous indicadors per a un diagnòstic més objectiu de les persones afectades de la síndrome de la fatiga crònica, així com obrir noves línies terapèutiques a les persones tant afectades de fatiga post-Covid com de síndrome de fatiga crònica. En aquest sentit, l’estudi busca la causa que provoca aquesta infecció, més que la cura.

 

Joan Talarn ha destacat que es tracta d’un estudi que la ciutadania acollirà amb molt interès perquè es tracta d’una malaltia que afecta una gran part de la població i es fa necessària la recerca per tal de conèixer-ne l’afectació.

 

Rosselló comparteix responsabilitats com a investigador principal amb el catedràtic de Fisiologia de la UdL i de l’IRBLleida Reinald Pamplona, i compta amb la col·laboració dels investigadors següents:

  • Dr. Josep Blázquez, llicenciat en CAFE.
  • Dr. Gonzalo Gil, llicenciat en CAFE i professor de l’INEFC Lleida.
  • Dra. Mariona Jové, professora de Fisiologia de l’IRBLleida i UdL.
  • Dr. Joan Palmi, professor de Psicologia de l’INEFC Lleida.
  • Dr. Fernando Pifarré, director del Centre Medicina de l’Esport del CCE Lleida i professor de la Facultat de Fisioteràpia.
  • Dr. Antoni Planas, professor de l’INEFC Lleida.
  • Dr. Joan  Antoni Prat, exprofessor de l’INEFC Lleida i de la Fundació Andròmeda.
  • Francesc Reig, professor de l’INEFC Lleida.
  • Dr. Xavier Sanuy, professor de l’INEFC Lleida.

 

El treball s’ha fet sobre 22 persones d’un grup post-Covid-19, d’entre 40 i 65 anys, 22 pacients amb símptomes de fatiga crònica, i 22 persones sanes amb una prova d’esforç en cicloergonòmetre al CAP Onze de Setembre; anàlisi de gasos i control electrocardiogràfic (protocol establert per l’OMS); una prova de mobilitat de 6 minuts en marxa i una anàlisi metabolòmica, amb extracció, anàlisi i conservació de mostres a càrrec de l’IRBLleida. La investigació se centra només en les dones, ja que s’està veient que els efectes secundaris en la població femenina són més elevats que entre la masculina, tot i que l’afectació de la malaltia en si és més severa en homes que en dones, tal i com ha explicat Lluís Rosselló.

 

El pla de treball es va iniciar el passat mes d’octubre de 2020, amb la selecció de les participants. Posteriorment, el mes de desembre, es va visitar les pacients i es va obrir la història clínica. El passat mes de gener de 2021 es van iniciar les proves a laboratori de fisiologia, el previ de la serologia per Covid-19, i l’inici de l’analítica metabolòmica. De cara al mes de juny, s’espera haver acabat les proves d’avaluació, la creació de base de dades, l’anàlisi estadística i la preparació per redactar-ne articles dels resultats, si és procedent. 

 

L’estudi també pot ajudar a obrir més el camp de l’estudi respecte a quina és la causa de la fatiga crònica, i centrar-ho, especialment, en el fet que l’origen d’aquest cansament pot ser causat per un virus, com ho és el de la fatiga post-Covid.

 

Aquesta investigació forma part del programa de recerca científica en l’àmbit de la salut que es desenvolupa a la demarcació de Lleida i que compta amb el suport  de l’Àrea de Salut de la Diputació de Lleida en col·laboració amb l’IRBLleida i la UdL.

Infolleida